Votul ar putea deveni obligatoriu în România, în urma unui proiect de lege iniţiat de PSD

de: George Cristian
12:08, 26 feb. 2021

Conform unui proiect de lege iniţiat de PSD, votul ar putea deveni obligatoriu pe teritoriul României. Senatorul de Constantă, Felix Stroe este unul dintre iniţiatori. Acesta a susţinut, într-o postare publicată pe o reţea de socializare faptul că doar prin introducerea obligativităţii votului democraţia ar putea fi reprezentativă în ţara noastră.

Senatorul PSD a explicat că, de exemplu, în Grecia există deja obligativitatea votului şi că în caz contrariu, statul dă o amendă în valoare de 300 de euro.

Votul ar putea fi obligatoriu pe teritoriul României în urma unui proiect de lege iniţiat de PSD Constanța.

Felix Stroie este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege prin care se va introduce obligativitatea votului. Proiectul este susţinut de parlamentarii din cadrul formaţiunii politice PSD Constanța. Acesta spune, într-o postarea publicată pe o reţea de socializare faptul că sunt țări democrate în Europa şi nu numai care aplică chiar amenzi dacă persoana cu drept de vot absentează de al scrutin.

În altă ordine de idei, senatorul explică faptul că statul român cheltuie sume consistente de bani în pregătirea scrutinului electoral iar absenteismul duce la o risipă a banului public. Senatorul a explicat totuşi că de obligativitatea prezenţii la vot vor fi scutiţi cei care au afecţiuni de sănătate sau alte probleme care îl fac să nu poată ajunge la vot:

”Mi se pare foarte corect, de asemenea, ca cetățeanu să vină la vot. Știți că sunt țări care sancționează absenteismul la vot, ca de exemplu în Grecia se dă amendă de 300 de euro. Democrația nu se poate construi doar cu partidele, democrația se construiește prin participarea la vot. Societatea cheltuiește niște bani, să pregătești un număr de secții de votare în funcție de câți alegători sunt pe listele electorale permanente și toată lumea se mobilizează, așadar și cetățenii trebuie să meargă la vot. Nu vorbim de cazuri în care omul are o problemă de sănătate, cum este astăzi, un om care are Covid, nu merge la vot, dar în rest cetățenii să voteze”, a spus Felix Stroe.

În 2020 au fost organizate două scrutine de alegeri cu o prezentă mică

În anul 2020, an în care pandemia de COVID-19 a lovit din plin statul român au fost organizate alegeri electorale cu o prezență mică. De exemplu, primul scrutin de alegeri a fost în septembrie 2020, atunci când românii au fost nevoiţi să îşi aleagă reprezentanţii locali. Vorbim despre consilieri judeţeni, locali, dar şi primari şi președinte de Consiliul Judeţean.

La acea dată, prezența la vot a fost una scăzută, în total, la alegerile locale din 2020 a fost un pic peste 40%.

În schimb, la alegerile parlamentare din decembrie 2020, prezenta la vot a atins un record negativ. Concret, prezența la vot a fost un pic peste 30%.