Vortexul polar lovește România! La ce trebuie să ne așteptăm în mai multe regiuni ale țării
Începând din această noapte, un val puternic de aer extrem de rece intră pe teritoriul României, dinspre nord, și timp de 4-5 zile, va cuprinde toate regiunile țării.
Elena Mateescu, directorul ANM, aduce o serie de precizări privind fenomenele meteo ce vor veni odată cu acest aer polar. Acestea avertizează că vremea se va răci de mâine, 15 ianuarie, în cea mai mare parte a țării.
„Vremea, mâine, începând din partea de vest, nord, centru și nord-est a țării va intra într-un proces de răcire, iar mâine noapte va deveni chiar geroasă, în cea mai mare parte a țării. Vremea va deveni geroasă, începând de mâine noapte, pentru că temperaturile vor fi în scădere, atât la nivelul minimelor, discutăm chiar de mâine dimineață de temperaturi, în zonele depresionare, chiar de -13°C, până la cel mult -3°C în zona litoralului. Nu în ultimul rând, la nivelul maximelor, care să se situeze în general între -6, până la cel mult 2 grade Celsius.
Vremea se răcește foarte mult sâmbătă, duminică, luni și marți, temperaturile ajungând chiar la -20 de grade Celsius.
Dar sâmbătă și duminică, precum și primele două zile de la începutul săptămânii viitoare, valorile vor fi în scădere, mult mai accentuat, pentru că deja în zonele depresionare discutăm de valori cu -15, -18, posibil -20 de grade Celsius, astfel încât, inclusiv în zona litoralului, valorile de temperaturi să se situeze sub -6, -7 grade Celsius, iar la București, chiar -10 grade Celsius, posibil mai coborâte în zona preorășenească.”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
Avertismentul ANM: „ Valorile diurne în următoarele zile vor fi preponderent negative”
În perioada următoare, diminețile vor fi marcate de temperaturi extrem de coborâte. Valorile diurne în următoarele zile vor fi preponderent negative -10, până la cel mult -1 grad Celsius.
Există posibilitatea ca duminică, luni și marți să se înregistreze depășiri ale unor valori la nivelul celor zilnice, din punctul de vedere al temperaturilor maxime sau minime, ca fiind cele mai coborâte valori, pentru zilele respective și pentru perioada în care ne aflăm.
„Temperatura resimțită și, mai ales, indicele de răcire va fi unul semnificativ. Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în considerare și durata zilelor, mai mult de patru zile consecutive, cu valori de temperaturi coborâte, atât pe parcursul nopților și dimineților, cât și pe parcursul zilei. Valorile diurne în următoarele zile vor fi preponderent negative -10, până la cel mult -1 grad Celsius. Este posibil ca mai ales duminică, luni și marți să înregistrăm depășiri ale unor valori la nivelul celor zilnice, din punctul de vedere al temperaturilor maxime sau minime, ca fiind cele mai coborâte valori, pentru zilele respective și pentru perioada în care ne aflăm.
Directorul ANM anunță că gradul de alertă va crește în funcție de evoluția datelor.
Acestea fiind, de altfel, posibil cele mai coborâte valori de până acum din această iarnă. Și luăm în considerare analiza în baza căreia să emitem o alertă meteorologică, fie la început, sub o informare meteorologică, apoi vom crește gradul de alertă, în funcție de evoluția datelor și, cu siguranță, vom elabora, așa cum o facem de fiecare dată, în fluxul operațional.
Elena Mateescu, director ANM: „Veștile vor fi bune, dacă putem să spunem așa, începând din 21 ianuarie”
În unele zone ale țării sunt așteptate ninsori, dar și intensificări ale vântului, situate între 65, până la 75 km/h. În această situație, zăpada depusă nou va fi puternic viscolită și spulberată.
„În anumite zone, mai ales în zona montană, la altitudini mai mari, ne așteptăm la ninsori în continuare și, nu în ultimul rând, de intensificări ale vântului, între 65, până la 75 km/h, situație în care, cu siguranță, zăpada depusă nou va fi puternic viscolită și spulberată. Apoi aria precipitațiilor este în diminuare, pentru că și cerul devenind mult mai senin, temperaturile sunt în scădere accentuată.
În ciuda avertismentelor meteo, există și vești bune. Începând cu data de 21 ianuarie, temperaturile vor crește până la 10-11 grade Celsius.
Veștile vor fi bune, dacă putem să spunem așa, începând din 21 ianuarie, de la o zi la alta discutâm de valori în creștere și este posibil să înregistrăm, în regiunile extracarpatice, mai ales în partea de vest, sud și sud-est a țării, la nivelul minimelor, valori de 10-11 grade Celsius. Până atunci, patru zile cu vreme deosebit de rece.”, a declarat directorul ANM.