Voi știți ce mâncați? Produse de post cu substanțe toxice, comercializate în Iași. Specialist: „Afectează grav sistemul digestiv și pot produce cancer de colon și ulcer” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 22 nov. 2023

Produse de post cu substanțe toxice, comercializate în supermarketurile din Iași. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele unor produse de post, iar rezultatele arată că nu toate sunt potrivite pentru consum. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor

Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați?”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală, E-uri, conservanți sau coloranți.

Puține persoane verifică, fiind interesate mai mult de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine. În ediția de astăzi, specialiștii au analizat cele mai consumate produse din această perioadă, respectiv cele de post, șnițel de soia, salată de vinete, tofu cu mărar, produs vegetal – felii vegane și Violife – mozzarela vegetală, achiziționate din supermarketul Kaufland. Prețurile sunt cuprinse între 8,99 și 22,99 lei.

Produse de post cu substanțe toxice, comercializate în supermarketurile din Iași

Unul dintre produsele cu E-uri este salata de vinete. Aceasta conține sorbat de potasiu, E 202. Mai multe studii au arătat că, dacă este consumat în cantități mari, poate provoca diverse alergii. Acesta este prezent și în produsele cosmetice.

„E 202 este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele, iar cosmeticele în care este prezent trebuie evitate. Consumul de sorbat de potasiu poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greaţă şi poate agrava simptomele astmului. Doza considerată sigură este de 25 mg/kgc”, susțin specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

O prăjitură cu cremă cu 22 de E-uri se află pe rafturile supermarketurilor din Iași.

Specialist: „Caragenanul afectează grav sistemul digestiv producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale”

Un alt produs consumat în această perioadă este Violife – mozzarela vegetală, care conține aroma de mozzarela și colorantul betacaroten E 160a.

„Studiile au sugerat că dozele mari de betacaroten pot determina mai multe afecțiuni. Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării E-urilor «suspecte» se numără alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale și ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase și creșterea nivelului de colesterol. Concentrațiile mai mari pot duce la o culoare galbenă a pielii”, mai spun specialiștii din Iași.

Feliile vegane, care sunt pe bază de ulei de rapiță, proteine din mazăre și din bob, afumate, care înlocuiesc feliile de șuncă, conțin 5 E-uri. Acestea sunt caragen E 407, amidon/amidon modificat E 1422, iodură de potasiu E 508 și oxalați de sodiu. Aceste E-uri sunt periculoase pentru organism. „E 407 – Caragenanul – afectează grav sistemul digestiv, producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale. Are acţiune anticoagulantă şi este toxic pentru rinichi şi ficat.

E 407 este cunoscut ca fiind un inflamator puternic, cauza multor afecţiuni (boli de inimă, cancer etc.). Şoarecii de laborator care consumă, pentru 18 zile, cantităţi mici de caragenan dezvoltă o puternică intoleranţă la glucoză şi o activitate redusă a insulinei, două afecţiuni ce duc la diabet”, mai spun specialiștii din Iași.

Consumul de E-uri produce mai multe afecțiuni

Aceștia adaugă faptul că mai multe studii au demonstrat că E 407 favorizează apariția toleranței la insulină și, ulterior, a diabetului zaharat. În ceea ce privește E 508, sărurile de potasiu, respectiv clorura de potasiu, au o acțiune toxică asupra organismului.

„Excesul de săruri de potasiu determină o inerție motrică a mușchilor, care încetează a se mai contracta. În concentrații mari poate produce și ulcere gastrice, vărsături, diaree, ulcere intestinale. Amidonul produce tulburări gastrointestinale”, mai spun specialiștii din Iași.

Aceștia adaugă faptul că produsele din soia sau tofu sunt o alternativă mai sănătoasă a celor din carne pentru că nu conțin E-uri. Însă recomandă consumul lor în cantități reduse. Pateurile de post conțin între 5 și 10 E-uri. Pe de altă parte, produse de post cu substanțe toxice, comercializate în supermarketurile din Iași.