Voi știți ce mâncați? Pateurile de post conțin între 5 și 10 E-uri. Specialist: „Glutamatul monosodic poate declanșa Alzheimer sau Parkinson” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 16 nov. 2023

Pateurile de post conțin între 5 și 10 E-uri, iar în această perioadă sunt printre cele mai consumate alimente. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele unor produse de post, iar rezultatele arată că nu toate sunt potrivite pentru consum. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor

Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați?”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți. Puține persoane verifică, fiind interesate mai mult de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine.

De aceea, consumatorii nu știu la ce pericol se expun. Specialiștii avertizează că aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. În această perioadă, cele mai consumate produse sunt cele de post. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii mai multe produse din această categorie, respectiv pate de post, zacuscă și fasole bătută, care costă între 3,55 și 6,69 lei, achiziționate din magazinul Profi.

Pateurile de post conțin între 5 și 10 E-uri

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în categoria produselor nocive sunt pateurile vegetale si înlocuitorii produselor din carne, care au un conținut mare de E-uri sau alți aditivi și coloranți artificiali.

„Sunt aditivi și coloranți care fac produsul să semene cât mai mult la gust, miros și culoare cu alimentul pe care îl imită”, susțin specialiștii.

Tocmai din acest motiv, ieșenii ar trebui să fie mai atenți în momentul în care citesc etichetele produselor și să reclame în cazul în care observă că unele au o consistență grunjoasă. Potrivit specialiștilor, unele preparate vegetale au între 5 și 10 E-uri, care nu sunt specificate cu această literă, ci pot fi și polifosfați sau aditivi. O prăjitură cu cremă cu 22 de E-uri se află pe rafturile supermarketurilor din Iași.

Specialist: „Glutamatul monosoic E 621 este un potențiator de aromă și poate crea dependență, stimulând apetitul”

Pate Mandy vegetal, unul dintre cele mai consumate produse în perioada postului, conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant. O parte din aceste ingrediente sunt și în pateul de post Bucegi, care conține și stabilizatori, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri citrici ai mono și digliceridelor, cu acizi grași, gumă xantan, agenți gelatizanți, clorură de potasiu, ascorbat de sodiu, acid citric. O cutie mică de pate Bucegi are 37 de ingrediente, iar jumătate dintre ele sunt aditivi alimentari sau E-uri.

„Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași.

Produsele de post conțin multe E-uri

Produsul de la Mandy conține agent gelatinizant caragenan E-407, polifosfați E-452, esteri acid citric- E 471, E 472, agenţi de îngroşare – guma guar E-412 probabil, glutamat monosodic E-621, caramel E-150.

„E412 – Guma guar, este un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme”, susțin specialiștii.

Produsul de post de la Bucegi conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenţi de îngroşare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți asorbat de Na – E301, caramel E-150.

„Esteri acid citric – E 471, E 472, afectează smalțul dinților. Sărurile de potasiu, respectiv clorura de potasiu-E 508, au acțiune diuretic și toxică asupra organismului. Excesul de săruri determină o inerție motrică a mușchilor, care încetează a se mai contracta. E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate”, mai spun specialiștii din Iași.

Brânză topită potențial cancerigenă este comercializată în supermarketurile din Iași.

Consumatorii trebuie să verifice etichetele produselor

O cutie de fasole bătută, de la Mandy, este mai „naturală” și conține fasole boabe, ulei vegetal de floarea soarelui, apă, ceapă proaspătă, sare iodată, legume deshidratate, pastă de tomate, condimente naturale. Un alt produs consumat în perioada postului este zacusca de fasole. Cea produsă de Arovit, care costă 6,69 lei, conține ardei roșu, fasole albă boabe, ceapă, morcovi, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate, sare, piper, foi de dafin și ST 6-2005.

„În general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele în recipienți tip OMNIA, respectiv zacusca de fasole, nu conțin E-uri. Fasolea bătută la recipient metalic conține E-uri”, mai spun specialiștii din Iași.

Specialiștii le recomandă consumatorilor să verifice cu atenție etichetele produselor de post. Acestea trebuie să conțină informații complete și corecte despre conținut și ingrediente. Multe produse marcate ca fiind de post pot conține ingrediente de origine animală, cum ar fi lapte praf, zer praf sau pudră de ouă, care nu sunt permise în post.

Reporterii BZI le vor analiza și pe acestea împreună cu specialiștii care susțin că pateurile de post conțin între 5 și 10 E-uri.