Vloggerul Bogdan Dumitru face acuzații grave: ”UE ne pune să ne distrugem barajele!”
Vloggerul Bogdan Dumitru face acuzații grave spunând că o directivă UE ne pune să distrugem barajele din România. Acesta îl invită pe Sebastian Burduja să facă un Tik Tok să spună că știrea este una falsă deși dovezile apar chiar pe site-ul Comisiei Europene.
Ministerul Mediului a actualizat procedura de gestionare a barajelor, facilitând demolarea acestora în concordanță cu directivele Uniunii Europene. Modificările sunt conforme cu Directiva privind restaurarea naturii și Directiva-cadru privind apa, care vizează eliminarea barierelor care împiedică curgerea liberă a apelor. Până în 2030, se dorește restaurarea a 25.000 km de râuri din UE, prin eliminarea barajelor.
Deși barajele au o funcție importantă în producerea de energie hidroenergetică și în prevenirea inundațiilor, Comisia Europeană consideră că ele trebuie demolate pentru a susține biodiversitatea, argumentând că împiedică circulația naturală a apei, sedimentelor și a speciilor acvatice. În prezent, în Europa există peste un milion de bariere artificiale pe râuri, iar noile reglementări urmăresc eliminarea acestora pentru a asigura continuitatea ecosistemelor fluviale.
UE ne pune să distrugem barajele din România
În reglementările inițiale ale Ministerului Mediului, procedura de abandonare a barajelor putea fi activată doar la cererea deţinătorilor acestora, în situația în care aceștia constatau imposibilitatea îndeplinirii cerințelor legale de performanță. Aceasta includea cazuri în care barajele erau considerate un risc semnificativ pentru siguranță, conform evaluărilor făcute de autoritățile de control, sau în urma unor accidente, când expertizele recomandă abandonul din cauza costurilor ridicate de refacere și a neîndeplinirii cerințelor de siguranță.
Noua procedură elaborată de Ministerul Mediului adaugă mai multe circumstanțe în care abandonarea barajelor poate fi solicitată. Astfel, demolarea acestora poate avea loc la cererea deţinătorului, dacă acesta este singurul beneficiarul utilizării resurselor asigurate de baraj, sau cu acordul altor beneficiari, inclusiv al reprezentanților comunităților protejate de inundații. De asemenea, abandonul poate fi cerut în cazul în care există propuneri de modernizare a structurilor hidrotehnice.
Ce vrea Uniunea Europeană în legătură cu barajele
Până în 2030, obiectivul este ca 25.000 km de râuri să curgă liber, fără obstacole. Comisia Europeană a subliniat că, deși datele privind barierele fluviale sunt încă incomplete, un scop important al noilor reglementări este crearea unui inventar detaliat al acestora pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Prioritatea se va concentra pe eliminarea barierelor vechi și nefuncționale. În acest context, statele membre au fost invitate să raporteze progresele înregistrate privind măsurile adoptate pentru reducerea presiunilor asupra ecosistemelor fluviale, inclusiv prin îndepărtarea obstacolelor.
Directiva-cadru privind apă impune ca fiecare stat membru să monitorizeze starea hidromorfologică a corpurilor de apă, prin implementarea unor reglementări care pot include autorizări sau înregistrări prealabile. Conform Comisiei Europene, 20 de state membre au raportat măsuri menite să îmbunătățească continuitatea râurilor, menționând că principalele surse ale problemelor sunt barajele, barierele și ecluzele. De asemenea, șapte state, printre care și România, au anunțat că vor înregistra progrese în realizarea continuității apelor de-a lungul râurilor, având planuri specifice pentru implementarea măsurilor necesare.
Ce spune vloggerul Bogdan Dumitru despre faptul că UE vrea să ne distrugem barajele
Vloggerul Bogdan Dumitru îl invită ironic pe Sebastian Burduja să mai facă un Tik Tok în care să spună că totul este fake news și că suntem noi toți proști și slab informați. Acesta mai sublinează faptul că barajele nu numai că au rolul de a produce energie ci și de a preveni inundațiile:
S-a făcut vreun studiu de impact a mediului să se vadă ce se întâmplă dacă se dărâmă aceste baraje? E vorba despre directiva despre restaurarea naturii și directiva cadru privind apa care au ca scop eliminarea barajelor existente în râurile din UE și 25.000 de kilometri de râuri cu curgere până în 2030, prin eliminarea barajelor din calea apelor curgătoare. Băi Burduja, nu ne mai faci un Tik Tok să ne spui că e fake news? Că barajele ăstea, în afară de rolul hidroenergetic pe care îl au, vor să dărâmăm tot ce înseamnă hidroenergie ca să fim și mai dependenți de UE și de trepanații ăștia, băi Burduja, barajele de pe râuri au un rol extrem de important, și rolul lor este în prevenirea inundațiilor. Comisia Euroepană a stabilit că acestea trebuie demolate în numele biodiversității. Băi, nu mai pot cu ăștia. În SUA ăia au motoare de 4000, 5000, în Dubai, numai motoare de 4000-5000, rup ăia cu motoarele, cu benzină cu tot. Numai noi în Europa, noi trebuie să salvăm planeta, noi trebuie să avem motoare cât mai mici că trebuie să fim noi mai catolici ca papă. Viziune mai stupidă ca ăștia de la UE eu nu am văzut în viața mea. Ăștia în numele biodiversivității, invocând imposibilatea apelor, a sedimentelor, ei vor să distrugă barajele, peste 1 milion de baraje artificiale. Noile norme au ca scop eliminarea acestora. a explicat acesta.
Faptul că UE vrea să distrugă barajele naturale în numele biodiversității este încă o politică împotriva oamenilor dusă de Comisia Europeană și Ursula von Der Leyen. Este de noaptea minții cum neomarxiștii vor să distrugă absolut tot ce este firesc și să ne facă dependenți de energie. Românii patrioți trebuie să înțeleagă că așa nu se mai poate și că anumiți oameni de la Bruxelles în frunte cu Ursula von Der Leyen trebuie să plece de urgență din funcțiile pe care le ocupă.