Vlăduț Coruț este cel mai tânăr fermier din Iași! A luat 40.000 de euro, fonduri europene. Antreprenorul a investit banii într-o afacere de succes, în localitatea natală

de: evelina.chitoroaga
04:00, 05 iun. 2020

Vlăduț Coruț este cel mai tânăr fermier din Iași care a accesat fonduri europene pentru înființarea unei afaceri de succes în localitatea natală. După ce a împlinit 18 ani, fermierul a depus un proiect la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar la scurt timp a obținut 40.000 de euro, fonduri nerambursabile. Fermierul era student la Facultatea de Zootehnie când a devenit om de afaceri, la împlinirea vârstei majoratului

Vlăduț Coruț este cel mai tânăr fermier din Iași, care a accesat fonduri europene pentru înființarea unei afaceri de succes în comuna Andrieșeni. După ce a împlinit 18 ani, fermierul a depus un proiect la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar la scurt timp a obținut 40.000 de euro, fonduri nerambursabile. Tânărul din Iași a vrut să dezvolte un business de succes în domeniul agricol după ce a experimentat meseria de „fermier” alături de tatăl său care deține o afacere în acest domeniu de mai mulți ani. Vlăduț Coruț era student în primul an la Facultatea de Zootehnie și abia împlinise vârsta majoratului când a devenit om de afaceri. Acum, tânărul are 21 de ani și se poate lăuda cu o afacere în plină dezvoltare.

Cel mai tânăr fermier din Iași a fost ajutat la început cu o mică sumă de către părinții săi

Coruț Vlăduț, cel mai tânăr fermier din Iași care a investit fonduri europene într-o afacere de succes, a obținut cei 40.000 de euro nerambursabili în cadrul submăsurii 6.1- Instalarea tinerilor fermieri, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Tânărul din Iași și-a luat viața în propriile mâini și a decis să deschidă propriul business chiar în comuna natală. La început a fost ajutat cu o mică sumă de către părinții săi pentru a face un proiect bun și după câteva luni de la depunerea lui a primit primii bani pentru înființarea unei afaceri cu legume în comuna Andrieșeni.

Tânărul fermier a primit de la părinții lui 350 de euro și 3.500 de lei pentru a demara afacerea

Ideea de a deveni fermier cu acte în regulă i-a venit lui Vlăduț Coruț în ultimul an de liceu.

„Eram în clasa a 12-a când am depus proiectul. Am citit mult despre fondurile europene după ce am văzut că multe persoane din jurul meu au afaceri și au beneficiat de acești bani europeni. Am decis că merită să încerc și eu să aplic un proiect pentru obținerea fondurilor europene. Eu am venit în fața părinților mei cu propunerea să-mi fac o afacere cu fonduri europene și au fost de acord.

Tatăl meu este tot fermier și este printre primii din Iași care a obținut subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Iași. Știam ce înseamnă să fii fermier pentru că în clasa a 6-a am mers prima dată cu tractorul cu tatăl meu și sunt obișnuit cu această muncă. Părinții mei m-au susținut, iar pentru că aveam nevoie de un buget, inițial, pentru proiect mi-au dat 350 de euro pentru consultant și încă 3.500 de lei, decontați ulterior prin proiect”, susține Coruț Vlăduț.

Cel mai tânăr fermier din Iași cultivă pepeni verzi, fasole păstăi, dovleac pentru plăcintă și cereale

Cu banii primiți de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, imediat după ce a împlinit 18 ani, tânărul fermier a cumpărat un hectar de teren agricol și a arendat încă 4,5 hectare de teren în comuna Andrieșeni. Tânărul fermier a mai cumpărat cu banii primiți semințele necesare pentru cultivarea legumelor și a investit restul banilor în sistemul de irigații.

„Cultiv pepeni verzi, fasole păstăi, dovleac pentru plăcintă și cereale. În iunie 2017 am depus proiectul și a fost acceptat, iar în septembrie am primit prima tranșă din suma totală de 40.000 de euro”, povestește Coruț Vlăduț, cel mai tânăr fermier din Iași care a investit fonduri europene într-o afacere, în localitatea natală.

Coruț Vlăduț a depus proiectul european când era în clasa a12-a, fiind o perioadă aglomerată pentru tânărul fermier

Tânărul povestește că a fost o perioadă grea pentru el, pentru că trebuia să învețe pentru Bacalaureat, dar și să realizeze proiectul pentru finanțare.

„Cel mai greu când am început să depun proiectul mi-a fost faptul că nu mai aveam suficient timp să mă descurc și cu examenele din clasa a 12-a, dar și cu proiectul. Profesorii credeau că sunt chiulangiu, pentru că am mai lipsit de câteva ori de la ore, însă o făceam pentru că mă sunau de la Oficiu (n.r.- Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), să vin să mai aduc documente sau că trebuie să mai semnez diverse acte. Pur și simplu nu aveam timp, însă până la urmă le-am făcut pe amândouă”, spune bucuros cel mai tânăr fermier din Iași.

Toată producția de legume a tânărului fermier a fost vândută în primul an de la înființarea plantației

Cel mai tânăr fermier din Iași povestește că a avut producții bune încă din primul an de plantare a culturilor pentru că a mizat pe culturi profitabile și a găsit imediat clienți. L-a ajutat și faptul că a avut un sistem bun de irigații, astfel că nu a simțit efectele secetei, cum au pățit alți fermieri din țară. Toată producția de pe cele 5,5 hectare a ajuns în județele din Moldova.

„Avem contracte cu clienți din Botoșani, la 3 firme de acolo, unde vindem tot ce producem. De exemplu, de pe un hectar scoatem 30 de tone de pepeni. Dacă nu sunt toți destinați consumului clienților, ceea ce rămâne, rebuturile, dăm unui fermier care hrănește animalele, le folosește ca furaje”, susține Vlăduț Coruț.

Vlăduț Coruț vrea să depună un nou proiect pentru accesarea fondurilor europene în valoare de 100.000 de euro

Chiar dacă afacerea lui este deja una de succes și se poate lăuda cu ceea ce a realizat la o vârstă fragedă, Coruț Vlăduț nu a renunțat la școală, ba chiar a continuat studiile. Vlăduț Coruț este student în anul III la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Iași. Cel mai tânăr fermier din Iași care a obținut fonduri europene are planuri mari pentru afacerea sa.

„Vreau să mă extind ca suprafață și să mai depun un proiect pe fonduri europene, să mai iau 100.000 de euro pentru utilaje. La noi în Andrieșeni, agricultura este baza și aș avea de unde să mai arendez teren agricol pentru că vreau să cultiv mai multe cereale. De asta am nevoie și de utilaje agricole performante”, susține Vlăduț Coruț.

Tinerii fermieri din Iași au investit în afacerile din mediul rural fonduri europene în valoare de 4,7 milioane de euro

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, instituția a încheiat cu tinerii fermieri 49 de contracte de finanțare în valoare de aproximativ 4,7 milioane de euro, inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranziție din programarea 2007-2013. Potrivit specialiștilor, sectorul vegetal se află în topul solicitărilor de finanțare depuse online de tinerii fermieri. O nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- Instalarea tinerilor fermieri va fi disponibilă celor interesați în această vară, după ce va fi finalizat ghidul solicitantului.