Viticultorii din Iași afectați de seceta extremă din 2020 pot depune cererile pentru despăgubiri. Producția de anul acesta va fi redusă din cauza vremii nefavorabile

de: Raluca Costin
02:00, 24 aug. 2020

Viticultorii din Iași care vor înregistra pierderi financiare din cauza secetei extreme din 2020 pot depune cererile pentru despăgubiri la primării. Termenul final de depunere a documentelor este 1 septembrie 2020. După această dată, o comisie de evaluare a pagubelor se va deplasa în teren pentru a evalua pierderile. Viticultorii spun că pot estima pagubele abia după ce finalizează culesul viei, cel mai probabil după 15 septembrie 2020

Viticultorii din Iași care vor înregistra pierderi financiare din cauza secetei extreme din 2020 pot depune cererile pentru despăgubiri la primării. Începând cu data de 21 august 2020 au fost introduse și plantațiile viticole în lista culturilor care pot fi evaluate în privința gradului de afectare. Se consideră calamitată o cultură la care pierderile cauzate de lipsa precipitațiilor depășesc procentul de 30 la sută. Până pe 30 septembrie comisia de evaluare va face o raportare cu situația centralizată la nivelul județului Iași, urmând ca după această dată să fie stabilite sumele acordate viticultorilor care au înregistrat pierderi.

Pentru a obține despăgubirile, viticultorii trebuie să aibă minimum 30 la sută din cultură calamitată din cauza secetei

În baza procesului-verbal de constatare a pierderilor, viticultorii din Iași pot justifica la Finanțe scăderea producțiilor/vânzărilor, pot încasa eventuale despăgubiri de secetă, în cazul în care vor fi acordate de la bugetul de stat și, în măsura în care există o decizie la nivel local sau național, pot beneficia de facilități fiscale precum scutirea de la plata impozitului de venit agricol. Pentru anul 2020, până la acest moment, nu există buget național disponibil pentru despăgubirea pierderilor din podgoriile afectate de secetă. Viticultorii din Iași susțin că vor avea o producție redusă față de anul 2019, dar că termenul de depunere a cererilor, 1 septembrie 2020, nu este potrivit.

Viticultorii susțin că termenul de depunere a cererilor pentru despăgubiri ar trebui prelungit cu cel puțin două săptămâni

Ionuț Popa, viticultor cu 20 de hectare de viță-de-vie, spune că va începe culesul după data de 1 septembrie și abia după finalizarea lui va putea estima pierderile financiare.

„Cred că toți viticultorii sunt în asentimentul meu când spun că termenul este prea scurt pentru noi. Trebuie să evaluăm pagubele după ce culegem efectiv via. Acum pot spune că am pierderi de 30 la sută, dar după ce văd producția, procentul se poate schimba. Ceea ce este cert este că seceta a afectat producția, dar vinul va avea o calitate mai bună”, spune viticultorul.

Aproximativ 10.000 de hectare cu porumb și floarea-soarelui, declarate ca fiind calamitate de fermierii din Iași

În această perioadă, fermierii din Iași afectați de seceta extremă din 2020 pot depune cererile pentru despăgubiri pentru culturile de primăvară, respectiv porumb sau floarea-soarelui, dar și pentru lucernă până pe data de 15 septembrie 2020. Până în prezent, Direcția Agricolă Iași a evaluat cererile depuse pentru aproximativ 10.000 de hectare cu aceste culturi. Până pe data de 30 septembrie 2020 va fi centralizată situația fermierilor din Iași care au înregistrat pierderi din cauza secetei și se vor stabili sumele ce vor fi acordate pentru fiecare cultură în parte calamitată.

Fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de aproximativ 24 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă

Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt pentru grâu sau secară, culturi pentru care fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 925 de lei la hectar. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Astfel, la nivelul județului Iași vor fi plătite 30 de milioane de lei în total, din care 23.125.000 de lei pentru cultura de grâu calamitată, 4.008.000 lei pentru rapiță, 2.736.000 de lei pentru orz și 1.092.000 de lei pentru restul culturilor afectate de seceta din 2020. Agricultorii din Iași vor încasa 80 la sută din suma totală, aproximativ 24 de milioane de lei.