Vitamina D nu poate opri infecțiile respiratorii, dar le poate ameliora, sugerează un nou studiu

de: BZI.ro
17:45, 16 ian. 2021

Noi cercetări au analizat subiectul vitaminei D și dacă aceasta poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii. În timp ce studiul a constatat că suplimentele cu vitamina D nu protejează majoritatea oamenilor de răceală, gripă și alte infecții respiratorii acute, acestea ar putea ajuta la reducerea duratei și la ușurarea severității bolii. De ce vitamina D nu poate opri infecțiile respiratorii, dar le poate ameliora?

Oamenii de știință de la Institutul de cercetare medicală QIMR Berghofer din Australia au analizat date privind 16.000 de persoane din Australia cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani. Participanților li s-au administrat fie 60.000 de unități de vitamina D, fie un placebo, în fiecare lună, timp de până la cinci ani, și li s-a cerut să finalizeze un raport anual de sănătate, precum și un jurnal de iarnă, pentru a urmări câte boli au facut.

„Studiul nostru clinic a arătat că persoanele care au luat suplimente de vitamina D au fost infectate cu răceli și gripă în același ritm cu cele cărora li s-a administrat placebo si au prezentat simptome (în medie, aproximativ o jumătate de zi)”, a declarat într-un comunicat profesorul Rachel Neale, cercetător principal și șef al grupului QIMR Berghofer pentru etiologie și prevenire a cancerului.

Constatarile sugereaza ca vitamina D ar putea da sistemului imunitar un pic de impuls, dar suplimentarea populatiei generale cu vitamina D este putin probabil sa protejeze oamenii de a se imbolnavi si nu va imbunatati semnificativ viteza de recuperare.

Constatările au fost raportate săptămâna aceasta în The Lancet Diabetes and Endocrinology.

De ce vitamina D nu poate opri infecțiile respiratorii, dar le poate ameliora? Si care ar fi rolul ei în COVD-19?

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat rapid câteva avertismente în studiul lor. În primul rând, deficiența de vitamina D nu este o problemă răspândită în Australia, unde a fost realizat acest studiu, dar multe țări raportează o prevalență foarte ridicată a statutului scăzut de vitamina D. Ei susțin că acest lucru are un anumit potențial de distorsionare a rezultatelor.

„Este posibil ca un efect protector mai mare să fie văzut în țările în care o proporție ridicată a populației este deficitară în vitamina D”, a adăugat profesorul Neale.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care este prezentă în mod natural în câteva alimente și produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la lumina soarelui. Acesta joacă multe roluri vitale în organism, nu în ultimul rând unele efecte care implică funcții imune. Deficiența a fost legată de un risc crescut sau severitate a infecțiilor virale și a bolilor. Cu toate acestea, capacitatea sa de a preveni răcelile obișnuite nu este destul de clară.

Ultimele luni au prezentat multe dezbateri cu privire la faptul dacă vitamina D poate fi utilizată în lupta împotriva COVD-19. În general, dovezile care susțin această idee sunt mixte, dar unele studii au sugerat că vitamina D poate avea o anumită capacitate de a gestiona cazurile severe de COVID-19.

Acest nou studiu a fost realizat înainte de apariția pandemiei COVID-19, deci nu poate prezenta concluzii fiabile cu privire la relația sa cu vitamina D. La urma urmei, infecțiile respiratorii obișnuite sunt foarte diferite de COVID-19 și nu sunt ușor de comparat.