Vitamina D: care este riscul în caz de deficiență

de: Echipa Bzi.ro
11:59, 20 dec. 2020

Pentru a va face plinul de vitamina D, nimic nu bate soarele, deoarece această vitamină este sintetizată de piele sub efectul razelor UV. Din noiembrie până în martie intensitatea razelor UVB este insuficientă. De aici oboseala resimțită adesea în timpul iernii. Iata care este riscul în caz de deficiență vitaminei D!

Pentru persoanele sănătoase, vorbim despre insuficiența vitaminei D atunci când nivelul sângelui scade sub 20 nanograme (20 miliarde de gram) pe ml de sânge. „Toți experții consideră că acesta este minimul corect”, confirmă profesorul Jean-Claude Souberbielle, cercetător la Spitalul Necker din Paris.

Vorbim despre deficitul de vitamina D atunci când această concentrație scade sub 10-12 nanograme per ml de sânge. Dar este rara și marea majoritate afectează persoanele foarte în vârstă cu boli precum insuficiența renală.

Vitamina D, esențială pentru oase sănătoase

Vitamina D ajută la construirea oaselor puternice. Permite atât o mai bună absorbție a calciului și fosfatului în intestin, dar și reabsorbția calciului în rinichi. Ar mai trebui să ne temem de o deficiență atunci când se formează capitalul osos? Acest lucru nu se întâmplă iarna, dar lipsa vitaminei D contribuie la pierderea densității osoase dupa 50 de ani. Înainte de această vârstă, nu avem studii care sa demontreze deficitul. Și este foarte dificil să evaluezi rata la care oasele își pierd densitatea, deoarece variază atât de mult de la o persoană la alta.

Alzheimer, cancer, gripă… legate de deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D duce, de asemenea, la slăbiciune musculară, care este cauza căderilor la persoanele în vârstă. Prin urmare, suplimentarea vă permite să vă optimizați masa musculară și să reduceți riscul de fracturi. Alte patologii sunt asociate cu aceasta.

Iarna, deficitul ar putea fi una dintre cauzele creșterii bolilor respiratorii infecțioase. Multe studii sugerează într-adevăr că vitamina D reglează imunitatea. Prin activarea răspunsului antimicrobian, ar preveni bolile infecțioase precum răceala obișnuită sau gripa.

Vitamina D ar putea avea un rol protector împotriva formelor severe de Covid-19, o nouă boală infecțioasă legată de coronavirusul SARS-CoV-2. Ca atare, poate fi luata ca tratament preventiv. Joacă un rol în reglarea și suprimarea răspunsului inflamator al citokinelor provocând sindromul de detresă respiratorie acută care caracterizează formele severe și adesea letale ale Covid-19.

Alte studii au arătat un risc mai mare de apariție a sindromului de demență și, în special, a bolii Alzheimer, în caz de deficiență. Într-adevăr, vitamina D are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante: protejează neuronii și vasele, influențând astfel performanța cognitivă.

Deficitul de vitamina D a fost, de asemenea, legat de apariția cancerelor (colorectal, sânului, pancreasului, prostatei) și a bolilor autoimune (tiroidită, diabet de tip 1, artrită reumatoidă etc.). Acest deficit este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune și boli cardiovasculare. Dar „asociere” nu înseamnă „cauzalitate”. Rămâne de confirmat faptul că lipsa vitaminei D are un rol în apariția tuturor acestor boli. Ar putea fi și o consecință. Și, până în prezent, studiile nu știu dacă suplimentarea protejează împotriva acestor boli.

Cine ar trebui să ia suplimente de vitamina D?

După 65 de ani, suplimentarea are un interes în prevenirea căderilor și a fracturilor non-vertebrale, ca și în cazul gâtului femural. Este utila și la femeile aflate în postmenopauză care suferă de osteoporoză, deoarece tratamentele funcționează mult mai puțin bine în caz de insuficiență.

Persoanelor care sunt supraponderale, cu pielea închisă la culoare, care petrec puțin timp în aer liber vara, poartă îmbrăcăminte de acoperire sau sunt la dietă, li se recomandă să ia suplimente, deoarece adesea au insuficiență sau chiar deficit, mai ales iarna.

Suplimentarea cu vitamina D este recomandată pe tot parcursul anului femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani și persoanelor în vârstă care trăiesc în camine de batrani.

Cum să vă creșteți nivelul de vitamina D în timpul iernii

Dacă preferăm să nu riscăm să rămânem fără vitamina D iarna, există trei soluții disponibile pentru noi.

Alimentație: produse lactate îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi iaurturile: a consuma două pe zi este suficient pentru a satisface consumul zilnic. Peștele gras, gălbenușurile sau ciupercile sunt bogate în vitamina D.