Vitamina B12 contraindicații, deficit și proprietăți

de: madalina.diaconu
10:23, 17 mart. 2022

De obicei vitamina B12 nu prezintă contraindicații, însă în cazul în care este injectată, poate produce acnee. Pe de altă parte, deficitul de cobalamină conduce la anemie. Carența de vitamina B12 poate fi prevenit prin administrarea unor suplimente sau prin consumul unor alimente.

Cunoscută și sub numele de cobalamină, această vitamină este esențială pentru organism. Fiindcă nu poate fi produsă de corp, o putem regăsi sub formă naturală în anumite alimente de origine animală.

Vitamina B12 contraindicații și beneficii

În funcție de vârstă, valoarea nutrițională de cobalamină, cunoscută și sub numele de vitamina B12 este diferit. Femeile ce alăptează și femeile însărcinate au nevoie de un aport de vitamina B12, mai mare 2.8 mcg, respectiv 2.6 mcg. Pe de altă parte, adulții au nevoie de o valoare nutrițională de 2.4 mcg, iar copii până în 13 ani de 1.8 mcg. Reacțiile adverse ale vitaminei pot include reacții alergice, nervozitate, tremur sau tahicardie. La femeile însărcinate, excesul de cobalamină poate crește riscul de autism la copil. De asemenea, apariția acneei poate fi cauzată de injecțiile cu vitamina B12.

Cobalamina are și numeroase beneficii pentru organism, aceasta fiind vitală. Vitamina B12, susține sănătatea sistemului osos, a memoriei și a inimii, reduce riscul de depresie și contribuie la sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. O persoană cu un nivel scăzut de cobalamină poate prezenta un risc de două ori mai mare de a dezvolta depresie severă, deoarece, aceasta contribuie la sintetizarea și metabolizarea serotoninei. S-a demonstrat că persoanele tratate cu vitamina B12, și-au îmbunătățit starea, față de persoanele tratare doar cu antidepresive. Totodată, decolorarea unghiilor poate fi un semn a deficitului de vitamina B12. Apariția anemiei poate fi un efect al deficitului de cobalamină. Aceasta este implicată în procesul de formare a celulelor roșii, iar dacă vitamina B12 scade, celulele roșii scad, fapt ce conduce la anemie.

Deficit și alimente bogate în cobalamină

Deficitul de cobalamină nu poate trece neobservat deoarece, printre simptome se numără: slăbiciunea, pierderea poftei de mâncare, oboseala, constipație și scăderea în greutate. La persoanele cu diabet zaharat sau hernie de disc, pot fi prezente și amorțeala, furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor. Deficitul de cobolamină poate fi întâlnit cu precădere la oamenii cu afecțiunii gastrointestinale, la cei cu o vârstă mai mare de 50 ani, la vegani sau din cauza administrării anumitor medicamente. 

Lipsa vitaminei B12 din organism poate fi prevenită prin administrarea unor suplimente sau a unor alimente bogate în cobolamină.  Produsele recomandate în acest caz sunt: ouăle, carnea de miel, produsele lactate, carnea de vită, șunca sau peștele. Deși nutrienții necesari sunt regăsiți de obicei în alimentele de origine animală sau lactate, persoanele vegane își pot lua aportul din cereale fortificate, lapte de soia, migdale, orez sau drojdie nutritivă. Carențele de vitamina B12 pot fi prevenite printr-o alimentație echilibrată, suplimente sau preparate injectabile, prin recomandarea medicului.

 Femeile însărcinate trebuie să acorde o atenție sporită la contraindicațiile vitaminei B12, deoarece un aport prea mare poate duce la autism în cazul copilului. Pe de altă parte, deficitul poate cauza slăbiciune, oboseală sau scăderea greutății.