Visul oricărui copil în vacanța de vară. La marginea Iașului a apărut o tabără desprinsă parcă din filme: „Toți copiii învață să tragă cu arma”

de: Raluca Costin
02:00, 18 aug. 2021

Ben Brucker, meșteșugar din Iași și pasionat de activități în natură, organizează tabere inedite pentru copiii care vor să învețe cum poți fi explorator. Aceștia învață cum să facă focul, să tragă cu arma airsoft, să gătească și să doarmă direct pe iarbă. Copiii românilor stabiliți în Franța sau din familii din București, Giurgiu sau zona Moldovei au venit în tabăra organizată în Iași

Ben Brucker, un ieșean căruia îi place să exploreze pădurile din județ și meșteșugar care realizează manual produse din piele, a organizat primele tabere pentru copii în acest an, unde i-a învățat cum să se descurce într-o expediție. Succesul a fost neașteptat.

„Am postat un anunț pe facebook prin luna mai, iar în luna iunie 2021 am organizat prima tabără. Am vrut să le fac de anul trecut, dar nu am putut din cauza pandemiei. Români care muncesc în Franța, cu copiii născuți acolo, au venit în țară și părinții au înscris copiii în tabără, dar am avut și grupuri din Giurgiu, București, Neamț, Suceava, practic din toată Moldova. Sunt copii care au fost o dată, le-a plăcut foarte mult, și sunt deja la a doua sau a treia tabără vara aceasta. Părinții aduc copiii duminica, îi lasă până vineri și plătesc 1.000 de lei pentru fiecare copil. Noi avem 7 ateliere unde practic învață noțiuni de viață, normele de viață, află lucruri noi despre ei”, susține Ben Brucker, meșteșugar și explorator din Iași.

Copiii care vin în tabăra organizată de Ben Brucker învață cum să se descurce dacă pleacă într-o expediție

Tabăra este organizată în curtea unde Ben Brucker are și casa pe 4 roți, din comuna Popricani, iar copiii care participă la astfel de tabere au vârste cuprinse între 10 și 16 ani.

„Copiii învață despre echipament și reguli în adăposturi, tehnici de aprindere a focului, atelier de apă, alimentare corectă, purificarea corectă, se fac plimbări în natură de 4-5 ore. Mai facem ateliere de cioplit în lemn, orientare cu busola printr-o vânătoare de comori organizată în curte, învață tehnici de prim-ajutor, cum să scape de frici, de fobii, panică. Mai facem și ateliere de meșteșugărit, copiii modelează lut sau învață să cioplească lemnul. La aprinderea focului fac surcele din lemn și învață să îl aprindă. Avem ateliere de gătit. I-am învățat să tranșeze carnea. De exemplu, au învățat cum să tranșeze un iepure întreg, să fiarbă carnea, să dezoseze, să servească masa, să spele vasele. Seara se gătește haiducește”, mai spune Ben Brucker.

Ben Brucker, meșteșugar și explorator din Iași: „Toți învață să tragă cu arma”

Ieșeanul povestește că cel mai mult le place copiilor să învețe să aprindă focul, dar li s-a părut interesant și când învață să tragă cu arma airsoft. Cât timp sunt în tabăra de copii, aceștia nu se uită în telefon.

„Nu au timp să folosească tehnologia și dacă fac asta, înseamnă că eu nu mi-am atins scopul. Cel mai fascinant, pentru ei, este aprinderea focului. Au niște așteptări atunci când vin în tabără și practic aprind focul prin metode tradiționale. O experiență interesantă pentru copii este faptul că dorm în cort și apoi pe iarbă, în hamace sau sub plasa de țânțari. Unii copii au dormit efectiv pe iarbă și a fost și mai interesant în nopțile când au fost Perseidele. În fiecare seară fac bezele la focul de tabără, iar weekendurile sunt cu tematici. De exemplu, în cadrul unui atelier am avut antrenamente de krav maga, arte marțiale israeliene. Una dintre experiențele care li s-a părut copiilor interesantă a fost și cea în care învață să tragă cu arma de airsoft. Toți învață să tragă cu arma”, susține Ben Brucker, meșteșugar și explorator din Iași.

Antreprenorul din Iași realizează manual, din piele ecologică, portofele, genți, curele sau teacă pentru pistoale

Ben Brucker este unul dintre puținii români care nu au o casă propriu-zisă, ci una pe roți, în comuna Popricani, poziționată la 12 kilometri de Iași, pentru care a plătit 15.000 de euro. Antreprenorul în vârstă de 42 de ani este unul dintre ieșenii care au ales să trăiască altfel, să experimenteze, după cum spune chiar el, și și-a amenajat o casă pe roți pe un teren din comuna Popricani, unde nu are niciun vecin în apropiere.

Căsuța pe roți are câțiva metri înălțime și poate fi mutată cu mașina ori de câte ori vrea. Tot în căsuța pe roți a amenajat un atelier ca pe vremea bunicilor, în urmă cu 2 ani, unde realizează manual și cu piele ecologică portofele, genți, curele, teacă pentru pistoale. Ideea de a înființa o afacere în acest domeniu, al marochinăriei, i-a venit din necesitatea de avea niște produse din piele, de calitate, pe care să le folosească în momentul în care explorează natura.