Virusurile asemănătoare gripei pot fi transmise de particulele de praf din aer
Virusurile, transmise de particulele de praf din aer. S-a stabilit anterior că virusurile transmise în aer, cum ar fi gripa și Covid-19, pot fi transmise doar prin picături respiratorii, care sunt eliberate atunci când o persoană infectată tușește sau strănuta. Cu toate acestea, conform unui studiu apărut în jurnalul Nature Communications, virusurile asemănătoare gripei pot fi transportate și prin aer de praf, fibre și alte particule minuscule care nu au origine respiratorie.
Este bine cunoscut faptul că obiectele secundare, cum ar fi mânerele ușilor sau suprafețele, pot, de asemenea, răspândi viruși dacă picăturile infectate ajung pe ele. Cunoscute sub numele de fomite, acești transmițători secundari au toate formele și dimensiunile, însă autorii studiului au dorit să știe dacă particulele microscopice din aer – cunoscute sub numele de fomite aerosolizate – pot transporta și virusuri gripale.
Pentru a investiga, ei au folosit mai întâi un dimensionator automat de particule pentru a măsura câte particule aeriene sunt lovite de către cobai în timp ce se mișcă în jurul cuștilor. Rezultatele au arătat că rozătoarele au avut tendința să producă nori de aproximativ 1.000 de particule minuscule cu fiecare mișcare majoră, potrivit IFL Science.
Virusurile, transmise de particulele de praf din aer
În continuare, cercetătorii au acoperit blana porcilor cu imunitate cu un virus gripal și au descoperit că acest virus a rămas viabil timp de cel puțin patru zile. Pe măsură ce animalele s-au deplasat în această perioadă, virusul din blana lor a devenit aerosolat și s-a răspândit într-o altă cușcă care adăpostea 12 cobai imunitari, dintre care trei s-au infectat.
Cu alte cuvinte, virusul a fost transportat de fomite aerosolizate de la o cușcă la alta, dovedind că gripa poate fi transmisă de particule minuscule care nu își au originea în tractul respirator al unui individ infectat.
„Este într-adevăr șocant pentru majoritatea virologilor și epidemiologilor faptul că praful aerian, mai degrabă decât picăturile expirate, pot transporta virusul gripal capabil să infecteze animale”, a declarat autorul studiului, William Ristenpart, de la Departamentul de Inginerie Chimică din UC, într-un comunicat.
Acest ultim studiu sugereaza asadar că virușii se pot atașa chiar și de alte particule aeriene, cum ar fi praful, care apoi transmit acești agenți patogeni în timp ce călătoresc prin aer.