Prima pagină » Sanatate » Curiozitati medicale » Virusuri si bacterii. Cat timp pot supravietui in afara organismului

Virusuri si bacterii. Cat timp pot supravietui in afara organismului

15 oct. 2019, 09:33,
în Sanatate

Desi sunt microbi diferiti unele virusuri si bacterii au ceva in comun. Cauzeaza infectii, unele chiar mortale. Se raspandesc cel mai adesea prin tuse si stranut. Dar si prin contact cu persoanele infectate, in special sarut si raporturi intime. Sau prin contact cu suprafete contaminate, alimente si apa. Ori prin contact cu animale, pasari, insecte. De asemenea, microbii pot provoca infectii acute, cronice sau latente si se fac vinovati de boli usoare, moderate sau severe. Cat timp pot rezista in afara organismului cele mai intalnite bacterii si virusuri veti descoperi in randurile de mai jos.

Cat timp pot supravietui virusurile si bacteriile in mediul extern depinde de tipul de microb, de tipul de suprafata pe care se gasesc. De asemenea, conditiile din mediul inconjurator sunt un factor important de luat in calcul. Durata de viata a microbilor variaza in functie de caldura, frig, umezeala, soare.

Adenovirusuri si alte virusuri responsabile de viroze

Multe tipuri diferite de virusuri pot provoca raceli. Virusurile pot supravietui uneori pe suprafetele interioare mai mult de 7 zile. In general, virusurile supravietuiesc mai mult timp pe suprafete neporoase (rezistente la apa), cum ar fi otelul inoxidabil si materialele plastice, decat suprafetele poroase, cum ar fi tesaturile. Desi s-a demonstrat ca virusurile legate de raceala supravietuiesc pe suprafete timp de cateva zile, capacitatea lor de a provoca o infectie se reduce rapid si nu traiesc adesea mai mult de 24 de ore.

Majoritatea virusurilor care provoaca raceli supravietuiesc doar pe maini pentru o perioada scurta de timp. Unele dureaza doar cateva minute, dar 40% din rinovirusuri, un virus comun cauzator de raceala, sunt inca infectioase pe maini dupa o ora. Virusul respirator sinctial care poate provoca boli grave la copii, poate supravietui pe blaturile de lucru si manerele usilor pana la 6 ore, pe imbracaminte si tesaturi timp de 30 pana la 45 de minute si pe piele pana la 20 de minute.

Virusurile gripale pot supravietui pe suprafete dure timp de 24 de ore, iar pe tesaturi mai putin, intre 15 si 30 de minute. La fel ca virusurile legate de raceli, cele gripale infectioase supravietuiesc pe perioade mult mai scurte pe maini. Dupa 5 minute, cantitatea de virus gripal pe maini scade la niveluri joase. Virusurile gripale pot supravietui si sub forma de picaturi in aer timp de cateva ore. Temperaturile scazute le cresc supravietuirea in aer. Virusul parainfluenza, care provoaca crupul la copii (tuse latratoare), poate supravietui pana la 10 ore pe suprafete dure si pana la 4 ore pe suprafete moi.

Virusuri si bacterii care deranjeaza stomacul

Exista multi germeni care pot afecta stomacul. Acestea includ bacterii precum E. coli, salmonella, Clostridium difficile (C. difficile) si campylobacter, precum si virusuri precum norovirus si rotavirus. Salmonella si Campylobacter supravietuiesc pentru perioade scurte de aproximativ 1 pana la 4 ore pe suprafete dure sau tesaturi. Norovirusul si C. difficile, insa, pot supravietui mult mai mult. Intr-un studiu, C. difficile a dovedit ca a supravietuit timp de 5 luni. Norovirusul poate supravietui zile sau saptamani pe suprafete dure.

Cand cineva cu norovirus vomita, virusul este distribuit in picaturi mici in aer. Aceste picaturi se pot aseza pe suprafete, determinand raspandirea virusului, de aceea este important sa curatati bine suprafetele daca cineva din casa dvs. are norovirus. Cei mai multi microbi pot fi indepartati eficient cu apa si sapun. Pentru a preveni raspandirea patogenilor care imbolnavesc stomac spalati-va bine si regulat mainile, in special dupa ce mergeti la toaleta si pregatiti mancarea.

MRSA bate multe virusuri si bacterii la supravietuire

Bacteriile staphylococcus aureus care provoaca infectii cu MRSA pot supravietui si chiar saptamani pe suprafete. Bacteriile MRSA pot trai pe suprafete mai mult timp decat unele alte virusuri si bacterii, deoarece supravietuiesc mai bine in medii fara umiditate. In general, bacteriile MRSA supravietuiesc mai mult timp pe suprafete dure decat pe suprafete moi.

Virusul herpes simplex

Este un virus care se manifestă sub doua forme, ambele insotite de leziuni de piele apoase, dureroase. Leziunile se pot dezvolta si pe membrane mucoase sau pe organele genitale. Acest tip de virus supravietuieste foarte utin in mediul extern. Se transmite prin contactul direct cu fluide/secretii sau leziuni ale persoanei infectate.

Cum prevenim raspandirea infectiilor cu virusuri si bacterii

Nu este intotdeauna posibil sa evitati infectiile virale sau bacteriene. Putem insa, prin diverse masuri, sa educem riscul de a preveni raspandirea microbilor. Spalati-va regulat pe maini, in special dupa ce mergeti la toaleta, inainte de a manipula mancarea si dupa tuse, stranut sau suflarea nasului. Pastrati-va casa curata, mai ales atunci cand un membru al familiei dvs. s-a imbolnavit. Spalati tesaturile care pot fi contaminate cu bacterii sau virusuri la 60 grade C si cu un produs de rufe pe baza de inalbitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024