Virusul COVID-19 lovește Iașul din plin! Ieri s-au raportat 127 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar spitalele sunt pline! Autoritățile pun în practică planul de rezervă
Virusul COVID-19 face din ce în ce mai multe victime la Iași. Ieri s-au raportat 127 de noi îmbolnăviri, iar medicii nu au avut locuri în spitalele suport COVID-19 pentru a interna acești pacienți cu coronavirus. Autoritățile au pus în practică un plan de rezervă pentru a mai descongestiona situația din spitalele suport COVID-19
În ultimele zile, la Iași s-au raportat la fiecare 24 de ore peste 100 de noi îmbolnăviri cu coronavirus. Ieri, 127 de ieșeni au aflat că au testul PCR pozitiv, iar mulți dintre ei au avut nevoie de internare. Pentru că spitalele suport COVID-19 sunt pline și nu s-au găsit paturi disponibile pentru aceștia, zeci de persoane cu simptome specifice infecției cu coronavirus au fost trimise acasă de către medici. Având în vedere contextul actual, autoritățile au început să apeleze la planurile de rezervă. Prin ordin de ministru, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a devenit unitate suport COVID-19. În ceea ce privește spitalul mobil din Lețcani, o șansă pentru internarea sutelor de pacienți cu coronavirus care stau acasă, medicii spun că se grăbește semnarea actelor necesare deschiderii acestei unități medicale.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „S-a apelat la planul de rezervă, nu mai avem niciun loc liber în spitalele suport COVID-19”
Situația la Iași devine din ce în ce mai gravă în ceea ce privește numărul de infectări cu COVID-19. Epuizați la maximum, medicii abia își mai dau masca jos pentru a spune pacienților nou-diagnosticați cu COVID-19 că nu mai sunt locuri și că trebuie să plece acasă. Situația este cumplită și asta pentru că pacienții care au simptome trebuie să meargă acasă. Nu primesc niciun tratament și fără a mai apuca să pună medicilor întrebări, ies pe ușă și pleacă plângând spre casă.
„Nu mai este niciun loc liber în spitalele suport COVID-19 din Iași. Secțiile de Terapie Intensivă sunt pline, locurile pentru confirmați sunt pline. S-a apelat la planul de rezervă, și anume trasformarea Clinicii II medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași în unitate suport COVID-19. Acolo avem 65 de paturi. Am trimis deja primii pacienți”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a devenit unitate suport COVID-19. La Clinica II medicală se vor îngriji 65 de pacienți cu COVID-19
Pentru că managerii unităților medicale suport COVID-19 nu mai găseau locuri disponibile pentru pacienții cu coronavirus, a fost sesizat Ministerul Sănătății pentru căutarea celei mai bune soluții pentru această situație. În urma ordinului de ministru, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași a devenit spital suport COVID-19. La Clinica II medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon” s-au pregătit nu mai puțin de 65 de paturi. Decizia a fost luată de urgență din cauza situației extrem de tensionate din celelalte unități medicale suport COVID-19.
„Clinica II medicală este un pavilion separat de restul spitalului, loc în care până acum îngrijeam pacienții suspecți de coronavirus. În urma ordinului de ministru, cele 65 de paturi au fost pregătite pentru pacienții diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus. Vom încerca să internăm pacienții asimptomatici și pacienții cu forme ușoare care nu reprezintă o agravare. De îngrijirea pacienților se vor ocupa doi medici infecționiști și un medic epidemiolog, angajați ai unității medicale. Aceștia vor colabora cu farmacista spitalului în vederea organizării schemelor terapeutice pentru pacienții cu coronavirus, dar și cu medicii infectioniști de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Numărul de pacienți cu COVID-19 ne surprinde de la zi la zi, suntem aproape de colaps”
La Clinica II medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași erau internați până ieri pacienții suspecți de COVID-19 care necesitau internare în unitatea medicală. Aceștia erau internați acolo până la sosirea rezultatului testului PCR. În urma oridinului de ministru s-a decis ca acești pacienți să fie transferați în Clinica I și III medicală, alături de alți pacienți suspecți de COVID-19. Medicii explică faptul că așteaptă cu sufletul la gură deschiderea spitalului mobil din Lețcani.
„Am discutat în acest weekend cu autoritățile locale și vom face tot posibilul să grăbim procesul de semnare a actelor necesare deschiderii spitalului mobil din Lețcani. Numărul de pacienți cu COVID-19 ne surprinde de la zi la zi, iar spitalele nu mai găsesc locuri libere. Suntem aproape de colaps”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.