Virusul COVID-19 a ucis trei ieșeni în 24 de ore! Numărul de morți a ajuns la 153, iar medicii spun să ne așteptăm la un nou val de îmbolnăviri! Secțiile de Terapie Intensivă sunt pline

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 30 sept. 2020

Ieri, la Iași s-au înregistrat trei decese în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19. În ciuda faptului că ieri a scăzut radical numărul de cazuri noi, medicii spun că trebuie să ne pregătim pentru un nou val de îmbolnăviri. Secțiile de Terapie Intensivă sunt pline, iar pacienții cu coronavirus se luptă cu ultimele puteri pentru viața lor

Ieri, Iașul a mai îngropat trei cetățeni diagnosticați cu COVID-19. În aproape șapte luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, pe lista morților s-au înscris 153 de persoane. Deși prin comparație cu ziua precedentă Iașul a înregistrat o scădere a numărului de cazuri, medicii ne sfătuiesc să rămânem în gardă. Urmează o perioadă mai grea decât ne-am fi așteptat. Explicația? Abia acum s-au întors toți oamenii din concedii, au început școlile și universitățile. Secțiile de Terapie Intensivă din Iași sunt pline, iar medicii, care nu și-au putut lua nicio zi de concediu din cauza pandemiei, abia mai răsuflă prin măștile greoaie pe care le poartă ore în șir. Medicii roagă ieșenii să le fie alături ca să poată trece împreună peste una dintre cele mai grele perioade cu care s-au confruntat în ultimii zeci de ani.

Dr. Florin Roșu: „Ne așteptăm la o explozie a numărului de cazuri de COVID-19”

Ieri, Iașul a înregistrat 24 de cazuri noi la infecția cu COVID-19. Nici medicilor nu le-a venit să creadă și asta pentru că Iașul raporta 172 de pacienți nou diagnosticați cu COVID-19, cu o zi înainte. Lista decedaților a ajuns la numărul 153. Ieri s-au stins încă trei, iar medicii privesc cu îngrijorare către viitor.

Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este plină. Cel mai tânăr pacient are 50 de ani, iar cel mai în vârstă, 80. Toți pacienții suferă și de alte comorbidități, printre care se numără diabetul zaharat, boli cardiovasculare sau obezitate. Statistica arată că virusul COVID-19 îi atacă cel mai mult pe acești pacienți. Ne așteptăm la o explozie a numărului de cazuri și asta pentru că abia acum s-au finalizat concediile, iar elevii și studenții au revenit la studii. Populația s-a relaxat prea tare și asta o arată numărul mare de infectări”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Ieri, 76 de pacienți au aflat că încă poartă virusul COVID-19, chiar dacă au fost declarați vindecați

În ceea ce privește numărul de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, Iașul a înregistrat ieri, 76 de astfel de cazuri. Aproape triplu față de numărul de pacienți nou infectați cu coronavirus. Despre pacienții retestați pozitiv la infecția cu coronavirus, medicii spun că sunt persoane care au fost declarate vindecate și care, din varii motive, au ales să se retesteze. Când și-au făcut testul PCR au aflat că nu au scăpat de infecția cu COVID-19.

„La multe persoane, reapariția virusului poate fi chiar mai agresivă decât prima dată. COVID-19 este ca herpesul, astăzi îl ai, mâine nu-l mai ai, apoi poate să reapară”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Problema cea mai mare ridicată de medici este faptul că, pacienții care revin la spital pentru retestare au sechele grave în urma infectării cu COVID-19. Mulți au avut nevoie de recuperare neurologică și respiratorie.

De la începutul pandemiei, Iașul a avut aproape 5000 de infectați cu COVID-19

Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până astăzi, 29 septembrie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 4935 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2929 au fost externate. Ieri, spitalele suport COVID-19 erau ocupate la capacitate maximă. Conform raportărilor, erau ocupate 397 de paturi, dintre care 20 de paturi la Terapie Intensivă. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează ieșenii că nerespectarea măsurilor va contribui considerabil la creșterea numărului de cazuri.

„Pentru noi, medicii, este o perioadă extrem de epuizantă. De aceea, rugăm ieșenii să păstreze în continuare măsurile de protecție și distanțare. Numai așa, poate, vom asista la o scădere a numărului de îmbolnăviri”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.