Virusul COVID-19 a mai ucis cinci ieșeni! Numărul de decese a ajuns la 309. În secțiile de Terapie Intensivă, alți 64 de bolnavi infectați cu coronavirus se zbat între viață și moarte

de: evelina.chitoroaga
02:00, 23 nov. 2020

Ieri, cinci persoane infectate cu COVID-19 au murit în secțiile de ATI. Numărul de decese crește de la zi la zi, iar paturile din secțiile de Terapie Intensivă sunt din ce în ce mai aglomerate. Ieri, 64 de pacienți infectați cu coronavirus se zbăteau între viață și moarte în spitalele suport COVID-19 din județul Iași

Din luna martie și până în prezent, COVID-19 a ucis 309 ieșeni. Medicii spun că majoritatea persoanelor care nu au mai putut lupta cu boala sufereau și de alte comorbidități. Cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. Din păcate însă, din ce în ce mai mulți tineri ajung în această secție, deși nu au și alte boli asociate. Ajung prea târziu la spital, iar medicii nu le mai pot salva viața. Ieri, medicii au anunțat că 64 de pacienți infectați cu coronavirus luptă pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 din județ. Nimeni nu știe dacă vor ieși teferi de acolo. Cert este că cei care nu suferă și de alte boli asociate au mai multe șanse de supraviețuire.

În secțiile de ATI din județ mai erau libere ieri cinci paturi pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 în stare critică

Ieri, în spitalele suport COVID-19 din județ erau ocupate 612 paturi, dintre care 64 erau ocupate în secțiile de ATI, locul în care sunt internați pacienții infectați cu coronavirus în stare critică. Din cele 64 de paturi de ATI, 9 erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil de la Lețcani, 6 la Spitalul de Pneumologie, 4 la Spitalul Municipal Pașcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 7 la Spitalul C.F. Iași și 15 la Spitalul de Neurochirurgie.

Mai erau libere doar 3 paturi, dintre care un pat la Spitalul de Neurochirurgie și 2 paturi la Spitalul Municipal Pașcani. În ultimele două săptămâni, secțiile de ATI din județ au fost ocupate aproape în fiecare zi la capacitate maximă. Dacă în luna martie, la declanșarea pandemiei, Iașul a plecat cu 9 paturi de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, acum sunt în total 69 de paturi. Autoritățile au decis creșterea numărului de paturi odată cu adresabilitatea din ce în ce mai crescută a pacienților care intră în stare critică după ce au fost infectați cu noul tip de virus.

În spitalele suport COVID-19 din Iași mai erau libere ieri 112 paturi

În spitalele suport COVID-19 mai erau libere ieri 112 paturi. Dintre acestea, 6 paturi erau libere la Spitalul de Boli Infecțioase, 4 la Spitalul Spitalul Mobil Lețcani, un pat la Spitalul de Pneumologie, 30 de paturi la Spitalul Hârlău, 3 paturi la Spitalul de Recuperare, 3 la Spitalul „Sf. Spiridon”, 11 paturi la Spitalul Militar și 54 de paturi la Spitalul CF Pașcani. În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate 4 paturi ATI.

Aici au fost internați pacienți cu boli renale care au fost infectat cu COVID-19. În momentul de față sunt 24 de bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă pe stația de dializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate cele două paturi ATI.

Medicii ieșeni recomandă pacienților asimptomatici, care sunt în izolare la domiciliu, să contacteze medicul de familie dacă apar simptomele specifice

În 8 luni de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19, pe teritorul județului Iași au fost confirmate 17.462 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 5.088 au avut fost externate, 309 au murit, iar 612 sunt internate în spital. Restul au fost pacienți asimptomatici, care au mers în autoizolare la domiciliu. Aceștia sunt supravegheați de către medicul de familie. Medicii infecționiști ieșeni le recomandă pacienților asimptomatici să contacteze de urgență medicul de familie dacă observă că simptomele de COVID-19 încep să-și facă simțită prezența.

Mai multe persoane infectate cu coronavirus care au mers la domiciliu pentru că erau asimptomatice au ajuns la spital după mai multe zile în care au neglijat simptomele apărute după ce au vizitat medicul. În cele mai multe dintre cazuri, pentru că au ajuns la spital prea târziu, când virusul deja le atacase extrem de tare plămânii, acești pacienți au devenit dependenți de oxigen. Medicii observă și o creștere a numărului de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus după ce au fost declarați vindecați. Numai ieri, la Iași s-au înregistrat 89 astfel de cazuri.