Un virus similar cu COVID-19, ținut secret 7 ani de laboratorul din Wuhan, orașul de unde a pornit pandemia

de: BZI.ro
10:33, 06 iul. 2020

Virus similar cu COVID-19, ținut secret in Wuhan. Oamenii de știință din China au descoperit în secret o tulpină de virus similară cu COVID-19 într-o mină abandonată, în 2013, dar au păstrat secretul descoperirii, potrivit unui nou raport șocant, noteaza The Sunday Times.

O anchetă realizată de The Sunday Times susține că tulpina cu strânsă legătură cu noul tip de coronavirus, care a ingenunhiat intreaga lume, a fost descoperită într-o mină infestată cu lilieci și șobolani, și a fost depozitată ani de zile intr-un laborator de virologie din Wuhan.

Descoperirea acestei tulpini, făcută în urmă cu șapte ani la mina de cupru din sud-vestul Chinei, din regiunea Mojiang, a fost insa ținuta secret in exact orașul în care au apărut și primele cazuri de coronavirus la finalul anului 2019.

Virus similar cu COVID-19, ținut secret in Wuhan

Acesta a fost descoperit după ce șase mineri au fost doborâți în 2012 de febră, tuse și pneumonie, jumătate dintre ei în mod fatal, după ce au lucrat în mină. Raportul spune că patru dintre bărbați au testat pozitiv anticorpii coronavirus, dar doi au murit înainte de a putea fi verificați.

Vestea vine după ce, în aprilie, Donald Trump a spus că este convins că COVID-19 a venit de la Institutul de Virologie Wuhan. Președintele a anunțat în iunie că va opri finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a lăudat încercările Chinei de a combate virusul.

Se presupune că institutul – cel mai mare laborator de boli infecțioase din lume – a efectuat experimente cu risc ridicat pentru a crește infectivitatea coronavirusurilor în încercarea de a înțelege mecanismele care ar putea provoca o pandemie.

Ziarul spune că cercetătorii au colectat sute de probe de coronavirus din regiuni îndepărtate din China și le-au readus în oraș. Cu toate acestea, Institutul Wuhan susține că experimentele au fost păstrate pentru că nu credeau că tulpina prezinta o apropiere suficient de mare cu virusul Sars.