Virozele respiratorii au dus România într-o criză de medicamente. Nu se mai găsesc siropuri pentru copii sau antibiotice pentru adulţi
Criza medicamentelor ameninţă în continuare vieţile românilor. La aproximativ o săptămână de la suspendarea exportului de antibiotice şi antitermice pentru copii, sunt în continuare probleme cu stocurile din farmacii. Nu se mai găsesc nici clasicele antibiotice pentru adulţi sau siropurile pentru răceală, ori alte produse pe bază de paracetamol sau ibuprofen, în farmacii.
Măsura de a opri exportul este criticată dur de Asociaţia Distribuitoare Europenă de Medicamente (ADEM).
Criză de medicamente în farmaciile din România
Românii aşteaptă o rezolvare din partea autorităţilor pentru a avea acces la medicamentele uzuale pentru răceală, dar şi cele pentru afecţiuni cronice.
„Sperăm că se rezolvă cât mai repede şi în caz de regim de urgenţă mai apelăm la o rudă care mai are, tratamente mai naturale „, a declarat o femeie.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că opreşte exportul pentru nouă antibiotice, dar şi pentru unele antitermice destinate copiilor. Cu toate acestea măsura nu a schimbat momentan situaţia din farmacii.
„Noi nu am simţit încă această măsură, nu au ajuns încă la noi efectele acestei măsuri. Încă avem deficit în a achiziţiona antitermice, antibiotice, mai ales cel pentru copii lipsesc. Au înceout să lipsească şi cele pentru adulţi”, a transmis Carina Ionescu, reprezentant farmacie.
„Primim aceleaşi promisiuni că în cursul săptămânii viitoare că vom primi medicamente, vom vedea. Panadolul Sirop nu se găseşte la noi cel puţin, nu se mai găsesc nici supozitoarele cu paracetamol”, a adăugat Adina Nabulsi, farmacistă.
Distribuitorii europeni de medicamente nu cred că soluţia suspedării exportului de medicamente este tocmai una bună.
„Problema sunt importurile, nu sunt exporturile, mai degrabă într-o situaţie de criză, dacă tot vorbim de importuri restrânse la importul actual o vedem ca reglementarea importului paralel. Problema este acum la nivel de agenţie europenă a meicamentului. Amoxacilina, într-adevăr, lipseşte la nivel european”, a susţinut Coralia Kreyer, reprezentant ADEM.
Criza antibioticelor se agravează în toată Europa, de aceea un grup de Organizaţii Europene de Pacienţi şi Consumatori a cerut măsuri urgente în acest sens.
Valul de gripă şi viroze ţine încă spitalele sufocate
Peste 300 de copii ajung zilnic la Spitalele Marie Curie sau Grigore Alexandrescu. De asemenea, în spitalele pentru adulţi ajung peste 200 de pacienţi.
În camerele de gardă şi în unităţile de primiri urgenţe se prezinză în continuare sute de bolnavi, mulţi cu forme severe ale condiţiei.
Medicii spun că mai avem încă de furcă, însă că va urma un trend descendent destul de curând. Între timp, este aşteptată raportarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) pentru a se stabili dacă România a trecut deja de ce era mai rău. Problema este că nu s-a remediat nici situaţia critică a medicamentelor care nu se mai găsesc, adică antibiotice şi antitermice pentru copii.