Virgil Popescu: Nu vom ajunge la o lipsă de aprovizionare
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis astăzi, 28 iunie, la Digi24, că benzinăriile vor aplica ordonanța cu privire la reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru și că România va avea, în acest fel, cel mai mic preț din Uniunea Europeană, după Ungaria. Totuși, a spus ministrul la Digi24, nu există unei penurii de benzină și motorină, deoarece diferența de preț nu este atât de mare încât oameni din alte țări să vină să alimenteze în România.
„Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica ordonanţa. Sunt, de asemenea, convins că peste 80-90 la sută din piaţă va aplica această ordonanţă şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere. Ceea ce este foarte important: va plasa România, practic, după Ungaria, care are un preţ doar pentru piaţa internă plafonat la un preţ foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa, vorbim de statele membre ale UE, puţin sub Bulgaria”, a spus Popescu.
Virgil Popescu a explicat și de ce nu a fost posibilă plafonarea prețului carburanților
El a explicat de ce nu a fost posibilă plafonarea prețului carburanților.
„Totalul consumului de motorină este de 6,2 milioane de tone pe an, consumul de benzină este undeva la 1,7 milioane de tone pe an, producţia de motorină este undeva la aproape 4 milioane. Diferenţa se importă, iar cotaţiile sunt cotaţii internaţionale, nu ai cum să umbli acolo. O sincopă în aprovizionare ar crea probleme în staţiile de carburanţi, ar crea cozi, ceea ce se întâmplă în statele care au luat măsuri bruşte”, spus ministrul.
„Nu este vorba de o obligaţie şi de aceea spun că nu vom ajunge la o lipsă de aprovizionare pentru că nu e vorba de o obligaţie, de o plafonare. Sunt convins că marile companii vor accesa”, a adăugat el.
Ministrul nu a confirmat dacă prețul va ajunge la 10 lei
Popescu nu se așteaptă ca oamenii din țările vecine să vină în România pentru a-și face plinul de combustibil.
„Nu cred că vom avea această problemă, să vină să alimenteze în România deoarece e mai ieftin decât în Germania, Cehia, Franţa. În primul rând, e drumul până aici. Haideţi să ne uităm la traficul de frontieră. La frontiera cu Ungaria, ungurii alimentează mai jos pentru cei care sunt cetăţeni maghiari, bulgarii sunt aproape cât noi. Nu merită să faci faţă traficului de frontieră ca să vii să alimentezi”, a explicat el.
Întrebat dacă litrul de benzină sau motorină va ajunge la 10 lei, ministrul a răspuns: „Haideţi să trecem de această vară, să vedem ce se întâmpă cu cotaţiile petrolului, cu războiul din Ucraina”.