Virgil Musta trage un semnal de alarmă: „Orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi”
Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta, este de părere că orice persoană pe care o întâlnim este posibil infectată cu noul coronavirus, fiindcă numărul de cazuri a crescut extrem de mult în ultimul timp.
„Asistăm la drame în familie, unde nu mai avem unde interna cazuri grave. Aparținătorii insistă foarte mult ca pacienții să fie internați, dar noi nu mai avem locuri. Această presiune face ca și medicii să fie foarte obosiți, tracasați, să aibă probleme în a-și desfășura în mod eficient actul medical.
Dacă acum trei luni riscul de a te întâlni cu o persoană bolnavă nu era foarte mare, acum putem considera că orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi.
Trebuie să purtăm masca permanent, când ne întâlnim cu cineva”, a spus medicul Virgil Musta la Digi24.
„Măsurile de relaxare au fost percepute greșit”
Virgil Musta a mai subliniat că rata de infectare a crescut în România, dar și la nivel de Europa, pentru că măsurile de relaxare au fost percepute greșit.
„S-a ajuns la o rea înțelegere a relaxării, lumea consideră că dacă ești relaxat nu trebuie să respecți regulile. Nu este adevărat”, a concluzionat specialistul timişorean.
Ce recomandă Virgil Musta în lupta cu COVID-19
Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, recomandă un cocktail de trei vitamine în lupta cu COVID-19. Virgil Musta spune că pentru a ajuta întărirea sistemului imunitar avem nevoie de vitamina C, D și zinc.
„Vitamina C este «prietena» sezonului rece prin definiție, iar vitamina D începe să fie nelipsită din recomandările specialiștilor internaționali. Un studiu recent a descoperit că în cazul adulților de peste 40 de ani, vitamina D poate reduce cu 50% riscul de a muri de COVID-19“, spune Virgil Musta.
De asemenea, vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19. Pe lângă suplimentele alimentare care ne pot furniza aceste vitamine, surse naturale de vitamina C se găsesc în măceșe, cătină, pătrunjel, citrice, kiwi.
Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice.
Ce recomandă Virgil Musta: Care este cea mai bună sursă de vitamina D
Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara susține că vitamina D poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar.
„Cea mai bună sursă de vitamina D e soarele. Apoi, peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate“, menționează Virgil Musta.
Zincul este un mineral esențial necesar organismului pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în parametri normali, pentru vindecare și recuperare. Cele mai bune surse de zinc sunt în stridii, carne, ovăz, ciuperci shiitake, spanac, sparanghel şi caju.