Virgil Musta, despre vaccinarea anti-COVID-19: „Anticorpii ajung la un nivel mare de protecție în a treia săptămână după prima doză”

de: Cristian ZAVASTIN
15:47, 12 feb. 2021

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19. Virgil Musta a declarat vineri, 12 februarie, că anticorpii după vaccinare ajung la un nivel suficient de mare de protecție în a treia săptămână după prima doză.

Șeful secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a susținut că persoanele care au avut forme severe ale bolii fac imunitate mai bună decât cei cu forme ușoare.

„Avem deja studiul făcut pe 200 de persoane care arată că toți medicii și personalul medical care s-au vaccinat, cu excepția unei singure persoane, au făcut titru de anticorpi protectori. Mai mult de jumătate au titru înalt protector. Titrul protector capătă o valoare bună de abia după a doua doză de vaccin”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta: „La a doua doză, 60% din personal a făcut peste 400 de unități“

Șeful secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a adăugat că între prima și a doua doză de vaccin nivelul de protecție depinde de perioada care a trecut de la prima doză.

„Așa se explică și situația în care facem boala după prima doză, pentru că noi începem să facem anticorpi de abia de la a doua săptămână și studiul nostru a arătat că ajungem la un titru protector în 40% din cazuri la a treia săptămână după prima doză. Nivelul de anticorpi a fost în jur de 100, până la 200 după prima doză, un nivel posibil de protecție. La a doua doză însă, 60% din personal a făcut peste 400 de unități, iar un număr mai mic de personal a rămas la un titru cuprins între 200 și 400.

„Este recomandabil ca toate persoanele să facă vaccinul“

Potrivit studiului făcut de medicul Virgil Musta, nu toți cei care au trecut prin boală au făcut anticorpi.

„Am avut persoane care aveau boala dovedită, forme ușoare și care am constatat că nu au făcut anticorpi. Se pare că formele severe fac imunitate mai bună decât formele ușoare. Este recomandabil ca toate persoanele să facă vaccinul, indiferent dacă au trecut prin boală sau nu. Cei care au trecut prin boală și au făcut prima doză de vaccin este recomandabil să o facă și pe a doua, pentru că s-ar putea ca protecția să scadă după boală la două – trei luni și să fie pierdută după 3 – 4 luni, pe când vaccinarea completă oferă imunitate pe cel puțin opt luni.

„Dacă nu te vaccinezi, aproape sigur vei face boala“

Medicul a avertizat că va fi foarte greu în lunile următoare să te poți feri de boală dacă nu te vaccinezi.

“Vaccinarea este o decizie individuală. Cred că este o decizie de responsabilitate şi de solidaritate. Responsabilitate pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră şi sănătatea celor din jurul nostru, a colectivităţii. A celor care au contraindicaţii la vaccinare, nu se pot vaccina şi sunt vitime celor care nu vor să se vaccineze. Decizia individuală trebuie luată pe baza unor informaţii clare, eu vă spun atâta. Dacă nu te vaccinezi, aproape sigur vei face boala. E foarte greu să previ acest lucru pe parcursul lunilor care urmează. Dacă faci vaccinul, reduci la zero riscul de evoluţie severă, reduci la zero riscul de deces şi practic reduci riscurile ţie şi celor din jur de a evolua sever”, a mai spus Virgil Musta.