Virgil Musta, despre începerea școlii: „Aș recomanda copiilor să facă școala online“

de: Cristian Zavastin
11:16, 09 sept. 2020

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune, referitor la începerea școlii, că unitățile de învățământ ar putea deveni focare de infecție și cel mai bine ar fi să înceapă online, în special în cazul copiilor care au în familie persoane cu boli cronice.

„Acolo unde există riscul ca, dacă un copil se contaminează, poate duce în familie boala și există factori de risc în familie, diabet, obezitate, boli cardio-vasculare și alte boli grave, acolo aș recomanda copiilor să facă școala online. Pe moment, până se vede ce se întâmplă în școli”, declară Virgil Musta.

Virgil Musta, despre începerea școlii: „Nu există zero riscuri!“

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara susține că nu pot exista „zero riscuri“ în legătură cu apariția de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Medicul susține că educația realizată la școală este evident pentru dezvoltarea copiilor.

„Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv. Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie“, susține medicul Virgil Musta.

Transmiterea virusului în şcoli poate fi prevenit

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara este de părere că se știu măsurile prin care putem preveni transmiterea virusului în şcoli și că printr-o implicare a mai multor factori situația poate fi depășită.

„Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă.

Eu cred că este o situaţie neobişnuită, dificilă, dar care poate fi depăşită numai prin înţelegerea clară şi asumarea rolului fiecărei părţi implicate, cât şi printr-o implicare şi dialog constructiv permanent între aceste părţi. Este vorba de fapt despre un parteneriat funcţional între aceste părţi, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alţii, ci să existe implicare, responsabilitate şi comunicare transparentă continuă”, menționează Virgil Musta.

Părinții care cer învățământ exclusiv online

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, referitor la începerea școlii, că părinții cer învățământ exclusiv online trebuie să aducă adeverință de la medic. Monica Anisie a precizat că un elev poate învăța doar online numai dacă există motive medicale.

„Părintele poate să ia această decizie, să își continue educația în sistem online, să învețe de acasă, în anumite situații: dacă prezintă copilul vreo boală care s-ar putea agrava prin faptul că va veni la școală și ar putea să ia virusul, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care ar putea fi supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus, de aceea am prevăzut să prezinte părintele o adeverință pe care să o predea școlii”, a declarat Monica Anisie.