Virgil Musta, despre decesele provocate de COVID-19, la pacienții care nu au comorbidități: „Au venit târziu la spital!“

de: Cristian ZAVASTIN
11:16, 02 oct. 2020

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, vorbește despre decesele provocate de COVID-19, la pacienții care nu au comorbidități.

Virgil Musta susține că că toţi au făcut ceea ce se numeşte o „furtună de citokine”, adică o reacţie care duce la agravarea bruscă a bolii. De asemenea, toţi cei cinci pacienţi au avut în comun două lucruri. Este vorba despre faptul că au ajuns prea târziu la spital și anxietatea și depresia.

Dintre cei peste 1.500 de pacienţi care au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, confirmați cu COVID-19, 1.370 au fost vindecaţi, iar 141 au murit. Dintre aceştia, cinci au fost pacienţi sub 50 de ani, fără boli asociate.

„Primul a fost că au venit târziu la spital. Toţi veniseră după o săptămână în care starea generală a fost bună şi au venit în momentul în care s-a agravat starea de sănătate. Se ştie că în a cincea – a şaptea zi există riscul de agravare bruscă a stării de sănătate. Din păcate, toţi au stat acasă spunând că au o formă uşoară, că nu e problemă şi au venit când au început să se desatureze, când leziunile pulmonare erau de peste 70 la sută. De aceea, această evaluare care se face, biologică, ar fi bine ca lumea să o facă pentru că poţi depista din timp modificările care duc la forme severe“, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta, despre decesele provocate de COVID-19, la pacienții care nu au comorbidități: „Aanxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii“

Șeful secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a adăugat că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii.

„Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo. Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume, sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, a mai spus Virgil Musta.

„Sunt lucruri care nu au cum să nu te marcheze şi să nu te frământe“

Medicul Virgil Musta opinează că decesele provocate de COVID-19, la pacienții care nu au comorbidități i-au afectat pe medici.

„Te marchează atunci când ai avut o cunoştinţă tânără, care nu a avut comorbidităţi şi în trei zile a murit pentru că a făcut o formă fulminantă de boală şi nu ai avut ce să faci. Stai şi te gândeşti dacă ai făcut tot posibilul ca să salvezi acea viaţă. Sunt lucruri care nu au cum să nu te marcheze şi să nu te frământe, să nu stai să te gândeşti ce mai poţi face pentru aceşti pacienţi“, menționează Virgil Musta.

”Suntem în continuare în faza ascendentă a pandemiei”

Medicul infecționist Virgil Musta avertizează că este posibil să ne confruntăm cu cel de-al doilea val al pandemiei, însă nu din cauza focarelor, ci a transmiterii comunitare. Cu toate acestea, acum câteva zile,  medicul îndemna populația României să meargă la vot duminică, deoarece nu există niciun pericol.

„Suntem în continuare în faza ascendentă a pandemiei. Arată că, foarte probabil, ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei, care începe la un nivel crescut al infectaților. E momentul în care fiecare persoană cu care ne întâlnim poate fi considerată pozitivă. Suntem într-o perioadă a fazei comunitare a epidemiei. Asta înseamnă că nu atât focarele produc cazurile, ci contactul cu persoanele din jurul nostru pe care nu le știm sau, chiar dacă știm că sunt contaminate, neglijăm în a ne feri”, a declarat medicul infecționist.