Virgil Musta, despre cum putem merge la vot fără să ne infectăm: ”Dacă respectăm sau avem o minimă responsabilitate, cred că nu ar trebui să fie nicio problemă”

de: Bianca Rebegea
21:00, 22 sept. 2020

Virgil Musta, despre cum putem merge la vot fără să ne infectăm. Marți, 22 septembrie 2020, dr. Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, a transmis că dacă oamenii vor respecta normele de distanțare socială și cele de igienă, votul este sigur din punct de vedere medical.

Recomandarea medicului este ca persoanele care vor veni la vot să nu stea prea mult timp în secțiile de votare sau în preajma acestora.

„Dacă respectăm sau avem o minimă responsabilitate, cred că nu ar trebui să fie nicio problemă. De aceea, eu îndemn oamenii să meargă la vot. Trebuie însă respectate câteva reguli, respectiv să nu piardă prea mult timp acolo şi obligatoriu să fie cu mască, chiar dacă se întâlnesc în afara secţiei de votare. În sală, să voteze cât mai repede şi după aceea este bine să aibă un dezinfectant sau să meargă să se spele pe mâini. Dacă aceste trei reguli, de distanţare, purtare a măştii şi igiena mâinilor sunt respectate, nu va fi niciun risc de contaminare. Dacă e coadă, este recomandabil să păstrăm distanţa exact ca la magazine, un metru şi jumătate – doi între persoane, ca să nu fie probleme şi, bineînţeles, purtarea măştii”, spune Virgil Musta.

Virgil Musta, despre cum putem merge la vot fără să ne infectăm

Referitor la respectarea regulilor sanitare în secţiile de votare, autoritățile locale au consultat și medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

„Am fost consultaţi din punct de vedere medical asupra zilei de duminică, asupra procesului electoral şi din punctul nostru de vedere autorităţile locale au luat toate măsurile ce necesită o siguranţă sporită a cetăţeanului care iese la vot. Purtatul măştii, dezinfectarea suprafeţelor şi a ştampilelor, inclusiv distanţarea fizică – noi am prevăzut-o mai mare tocmai pentru ca cetăţenii, vârstnicii şi inclusiv populaţia tânără să se simtă în siguranţă. Personal, voi ieşi la vot şi îndemn pe toată lumea să îşi exercite acest drept constituţional”, a adăugat managerul spitalului, dr. Cristian Oancea.

Pentru scrutinul de duminică, au fost înfiinţate 602 secţii de votare în județul Timiș.

Medicul Virgil Musta, despre pericolul infectării în ziua alegerilor locale

Medicul este de părere că nu există garanția că organizarea alegerilor locale va aduce o explozie a numărului de cazuri noi de COVID-19. Acesta face o comparație a mersului la votului cu intratul într-un magazin pentru cumpărături.

„Nu pot să prognozez cu exactitate. Nu sunt epidemiolog. Așa cum ați văzut, de multe ori, predicțiile nu se îndeplinesc în totalitate, dar e clar că nu trebuie exclusă nicio variantă. E o situație similară cu cea dintr-un magazin. Și acolo intră oamenii unul după celălalt”, a precizat Virgil Musta.

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara crede că totul depinde de spiritul civic al oamenilor și de vigilența autorităților.

„Dacă ne gândim puțin e ca atunci când mergem într-un magazin. În noul context, nu ne mai putem înghesui, nu mai putem intra mai multe persoane în market. Oamenii care vor merge la vot trebuie să se înarmeze cu mai multă răbdare și să aștepte liniștiți să le vină rândul să intre în cabinele de vot. Trebuie să fim conștienți că e în joc sănătatea noastră și dacă facem lucrurile cum trebuie, evităm multe riscuri“, susține Virgil Musta.