Virgil Musta a realizat un studiu referitor la probabilitatea infectării cu COVID-19. Care sunt rezultatele

de: George Cristian
12:17, 24 aug. 2020

Virgil Musta, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara a realizat un studiu referitor la probabilitatea infectării cu COVID-19. Studiul făcut alături de echipa spitalului de boli Infecţioase permite evaluarea riscului îmbolnăvirii cu coronavirus. Chestionarul este unul online şi arata riscul de contagiune sau pericolul unei evoluţii negative în caz de infectare cu coronavirus. Chestionarul durează circa 4 minute.

Virgil Musta a realizat un studiu referitor la probabilitatea infectării cu COVID-19

Printre întrebările puse în chestionar se numără şi dacă au avut contact direct cu rude sau cunoscuţi care au fost depistaţi cu COVID-19 dar şi dacă în ultimele 14 zile au prezentat anumite simptome. În altă ordine de idei, chestionarul îi întreabă pe cei care participa la el şi dacă, la serviciu, au avut sau au colegi care au boli cronice, dar şi dacă obişnuiesc să poarte măşti de protecţie atunci când lucrează:

Chestionarul are întrebări şi evoluţia greutăţii corporale a celui care îl completează.

Datele sunt analizate în câteva zeci de secunde

Datele prezentate în chestionar sunt prelucrate în câteva zeci de secunde. Răspunsul şi eventualele recomandări sunt trimise către adresa de email a persoanei care a completat chestionarul. Totuşi, persoana care l-a completat primeşte şi recomandările specialiştilor

“Încercăm prin acest chestionar online să îi ajutăm pe oameni, să le recomandăm ce au de făcut, să stabilim, în urma răspunsurilor date de cei care completează formularul, cât de mare este riscul de infecţie. Putem afla dacă persoană are o formă asimptomatică de boală sau poate dezvolta o formă gravă, severă. Vorbim în aceste zile de o transmitere comunitară, aşa că fiecare dintre noi, dacă nu respectăm normele minime de protecţie, putem să devenim victime ale noului coronavirus”, spune medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

500 dintre participanţii, care vor obţine punctaj indicând un risc crescut de contagiune sau evoluţie nevaforabilă în caz de infectare cu COVID-19, vor intra într-un program personalizat de consilere până la sfârşitul anului 2020, realizat sub coordonarea medicului Virgil Musta.

Virgil Musta arată ce riscă pacienții infectați cu SARS-CoV-2, dacă refuză spitalizarea

Virgil Musta arată ce riscă pacienții infectați cu SARS-CoV-2, dacă refuză spitalizarea: ”Tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient”. Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara arată cât este de important, ca pacienții infectați cu noul coronavirus să accepte spitalizarea, deoarece numai așa pot opri evoluția bolii. Conform relatărilor medicului, unii pacienți au refuzat internarea, iar apoi au revenit la spital, ajungând direct la Terapie intensivă. Sunt anumite faze ale bolii, care odată depășite, nu mai răspund la fel de bine la tratament.

“Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID 19 sau erau uşor simptomatici, şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, spune medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara, într-un comunicat de presă, de miercuri, al unităţii medicale.