Violeta Găburici, fost consilier local PMP, vrea să trântească un bloc printre casele de lux din Sărărie! A trecut proprietatea pe numele fiului și s-a folosit de o banală autorizație de consolidare – FOTO
După ce a primit o autorizație pentru supraetajarea unei case din Iași, Violeta Găburici vrea să transforme imobilul în bloc de locuințe colective. Afacerea este intermediată de fiul fostului consilier PMP. Primăria Iași pare să colaboreze cu afacerista care se află într-un litigiu cu instituția
Noi controverse au ieșit la iveală în cazul Violetei Găburici, fost consilier local PMP. După ce a fost implicată în mai multe proiecte imobiliare care încălcau legea flagrant, încearcă, din nou, să forțeze o investiție, în zona Sărărie, printre case. Povestea începe în 2012, când Violeta Găburici a trecut mai multe proprietăți pe numele fiului, Matei Ștefan Găburici. Mișcarea era motivată de conservarea averii, în cazul în care apar creditori. Ulterior, în 2015, a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru consolidarea unei locuințe individuale identificate, în acte, pe strada Lascăr Catargi nr. 58 B, dar cu acces din strada Sărărie.
În Consiliul Local a fost avizată și o supraetajare a clădirii. Astfel, s-a ajuns la un regim de înălțime de P+1E+M, suprafața de teren studiată fiind de 731 de metri pătrați. După o perioadă, în 2019, când Violeta Găburici își exercita mandatul de consilier local, a fost eliberată autorizația de construire care schimbă prima variantă a proiectului. S-a autorizat cu regimul de înălțime S+P+1E+2E parțial, ceea ce reprezintă, mai degrabă, caracteristicile unui bloc de locuințe colective. Autorizația arăta că suprafața desfășurată a clădirii poate ajunge la 616 metri pătrați. Chiar dacă avea toate actele necesare, Violeta Găburici nu a comandat începerea lucrărilor.
Violeta Găburici, fost consilier local PMP, vrea să construiască un bloc într-o zonă de lux
Recent, fostul ales local și-a arătat adevăratele intenții, în zona amintită. Tot a încercat să lase impresia că vrea să administreze o locuință individuală, până a depus o cerere de emitere a unui certificat de urbanism, aprobată în luna iunie 2022 de Primăria Iași. Prin certificat, Matei Ștefan Găburici a solicitat modificarea proiectului autorizat în 2019, adică schimbarea destinației de locuință individuală în cea de locuințe colective, ceea ce implică recompartimentări și refacerea fațadelor. Procesul de reautorizare este destul de amplu, însă rămâne de văzut dacă va obține toate avizele, mai ales că, în vecinătate, sunt construite numai locuințe individuale. Apelată telefonic de reporterii BZI, Violeta Găburici nu a răspuns pentru o oferi un punct de vedere. În edițiile trecute ale BZI, a fost prezentat cazul afaceristului Petru Abătăcesei care a vrut să construiască un bloc în Copou, dar instanța a anulat autorizația de construire.
Conflictul dintre Violeta Găburici și Primăria Iași a ajuns în instanță
Violeta Găburici a fost implicată într-un scandal legat de construirea unui centru hotelier în centrul Iașului, pe strada Varianta Uzinei nr. 4-16. Pe data de 30 aprilie 2020, proiectul era aprobat în Consiliul Local, în baza unui certificat de urbanism emis pe data de 17.02.2020. Însă terenul era identificat în zona protejată a municipiului, motiv pentru care era nevoie și de avizul Direcției Județene pentru Cultură. La sesizarea Prefecturii Iași, hotărârea de Consiliul Local a fost atacată în instanță, iar, în februarie 2022, Curtea de Apel Iași a dispus anularea hotărârii, sentința fiind definitivă. Conform PUZ, pe o suprafață de 1.570 de metri pătrați, Violeta Găburici beneficia de un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3 și un Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 62,4 la sută. Indicatorii sunt de trei ori mai mari față ce s-a aprobat în zonă. Recent, Violeta Găburi a vrut să relanseze proiectul, dar certificatul de urbanism eliberat de Primăria Iași era expirat.
A făcut cerere pentru prelungirea termenului de valabilitate, dar Primăria Iași a refuzat, invocând decizia Curții de Apel. Așa că, Violeta Găburici încearcă să oblige instituția să elibereze documentul printr-un proces deschis la Tribunalul Iași. Deocamdată, nu a fost stabilit primul termen de judecată.