Vinete murate la borcan pentru iarnă. Makdous, o explozie de arome specifică Orientului Mijlociu
Makdous este o rețetă din țările arabe de vinete murate la borcan și umplute cu nuci, ardei, roșii și usturoi. Este sărată, acrișoară și iute și deține o combinație perfectă de arome și texturi, dată de nucile crocante și vinetele cremoase. Vinetele sunt conservate în ulei de măsline și cu cât le lași să stea mai mult, cu atât vor deveni mai acrișoare. Borcanele pot rezista până la un an, cu condiția să fie complet acoperite în ulei și păstrate într-un borcan ermetic.
Vinete murate la borcan, după o rețetă libaneză
Makdous se face din vinete mici, aproximativ cât palma mâinii tale. Dacă sunt prea mari, riști să prindă un gust amar. Există mai multe soiuri potrivite pentru makdous, începând de la cele negre, mov sau chiar albe. Este recomandat să aștepți cel puțin două săptămâni înainte de a deschide borcanul. În acest fel, ele vor dezvolta suficientă aciditate pentru a fi murate. Dacă ești extrem de nerăbdător, probabil că le poți începe să le mănânci după aproximativ o săptămână, însă nu vor fi la fel de aromate.
Asigură-te că acoperi vinetele în suficient ulei de măsline sau se vor strica și vor dezvolta mucegai dacă borcanele prind aer. Pentru a face această rețetă exotică de inspirație libaneză vei avea nevoie de aproximativ 2 kg de vinete foarte mici (aproximativ 40 bucăți), 2 gogoșari, 4 ardei kapia dulci, 6 căței de usturoi, 3 ardei iuți, 3 căni de nuci, sare de mare, ulei de măsline extra virgin (aproximativ 1,5 litri).
Spală vinetele și pune-le într-un vas mare, acoperindu-le cu o farfurie rezistentă la căldură. Adaugă apă pentru a le acoperi, apoi dă cratița în clocot. Fierbe vinetele mici timp de aproximativ 15 minute, apoi scurge-le într-o strecurătoare. Cu un cuțit ascuțit, îndepărtează ușor codița fiecărei vinete. Acestea ar trebui să se desprindă fără prea multă dificultate. Crestează mijlocul fiecărei vinete, oprindu-te chiar înainte de a tăia capetele. Presară sare de mare în interiorul și în exteriorul fiecărei vinete.
Vinetele și ardeii se pun la uscat la soare
Așează vinetele pe o strecurătoare astfel încât să nu se suprapună. Presează-le cu ajutorul unor farfuri și adaugă obiecte grele grelea deasupra, precum conserve sau cărămizi. Pune o tavă sub strecurătoare pentru a colecta sucurile care se scurg. După 48 de ore, transferă vinetele presate pe o tavă curată și lasă-le să se usuce, preferabil direct la soare. În timp ce vinetele se usucă la soare, pregătește ardeii roșii tocându-i prin blender până când sunt mărunțiți fin, dar nu făcuți piure. Transferă ardeii roșii într-o sită cu ochiuri fine pentru a se scurge complet de zeamă și așază-i la soare alături de vinete.
Pregătește borcanele, spălându-le și lăsându-le să se usuce foarte bine. Când ardeii roșii și vinetele s-au uscat complet (după cel puțin câteva ore la soare sau a doua zi), începe să pregătești restul umpluturii.
Fărâmițează nucile sau taie-le astfel încât să obții o textură grunjoasă. Amestecă într-un bol nucile cu ardeii uscați. Toacă fin usturoiul și ardeiul iute, fie cu ajutorul unui procesor, fie manual. Presară puțină sare și adaugă amestecul în bolul cu nuci și ardei. Gustă umplutura pentru a te asigura că nu este prea picantă sau sărată. Ia în considerare faptul că vinetele vor deveni mai acrișoare pe măsură ce se murează în ulei.
Ia câte o vânătă și umple-o bine cu umplutură, apoi așază-le cu grijă în borcan. Acoperă-le cu ulei de măsline extra virgin, presară puțină sare de mare și sigilează bine. Lasă-le să se mureze timp de aproximativ două săptămâni înainte de a le mânca. Pe măsură ce scoți vinetele murate din borcan, evită să le expui pe cele rămase la aer, și asigură-te că sunt scufundate în ulei. Makdous sunt bune pentru consum timp de până la un an.