Vine apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași! Afacerist, despre anunțul guvernanților: „Va fi grav pentru mulți” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 17 aug. 2023

Urmează apocalipsa fiscală pentru antreprenori! Afacerile ieșenilor vor fi afectate de noile modificări fiscale propuse de guvernanți. Guvernul pregătește un pachet de taxe și impozite pentru a acoperi gaura din buget. Astfel, triplează impozitul pe venitul microîntreprinderilor de la 1 la sută la 3 la sută la cele mai mici firme din economie, locuințele se vor scumpi, iar taxele pentru PFA vor fi mai mari

Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe şi impozite pentru a acoperi gaura din buget, de 6 miliarde de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, cele mai afectate afaceri vor fi ale antreprenorilor cu microîntreprinderi sau PFA. Astfel, Guvernul triplează impozitul pe venit la microîntreprinderi, de la 1 la sută la 3 la sută, locuințele se vor scumpi, iar taxele pentru PFA vor fi mai mari. Cei care vor să-și cumpere o casă ar putea plăti, din 2024, mai mult.

Locuințele de până în 120.000 de euro s-ar putea scumpi cu 4 la sută. Mai exact, TVA-ul, în cazul acesta, va crește de la 5 la 9 la sută. La fel și la catering sau la cărți, care aproape se va dubla, din 2024, de la 5 la 9 la sută. Taxele pentru PFA-uri (persoană fizică autorizată) cu activități independente se vor mări din anul 2024, dacă va fi aprobat noul pachet de taxe și impozite. Antreprenorii din Iași spun că toate aceste modificări vor genera falimente.

„Vorbim de o apocalipsă fiscală. Eu sunt de 15 ani în domeniu, dar nu am mai văzut o ordonanță care să atace atât de mult mediul de afaceri. E o foame de bani! Când avem de a face cu o ordonanță, cam 70-80 la sută din prevederi rămân și în forma finală, astfel că multe din aceste modificări vor fi valabile, începând de anul viitor. Ceea ce va fi grav pentru mulți”, susține Silviu Popa, tânăr din Iași care deține un salon de înfrumusețare, având PFA.

Urmează apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași

În prezent, a fi microîntreprindere înseamnă ca antreprenorul să plătească un impozit de 1 la sută din venituri, dar, conform acestui proiect al Guvernului, se introduc anumite plafoane. De exemplu, antreprenorul plătește 1 la sută din venituri dacă are venituri până în 300.000 de lei într-un an. Dacă depășește plafonul de 300.000 de lei și are până în 500.000 de euro, cât este plafonul la microîntreprinderi, impozitul crește la 3 la sută.

Dacă un ieșean are o microîntreprindere și depășește ca rată de profitabilitate 30 la sută, cât reprezintă profitul contabil, trece la impozit pe profit, adică antreprenorul plătește 16 la sută din profitul obținut, cât este acest impozit pe profit. De exemplu, la venituri de 100 de lei și profit de 45 de lei, rata de profit e de 45 la sută. Mulți antreprenori vor face astfel încât să le scadă artificial marja de profit și să rămână la impozitul pe venit, potrivit specialiștilor. O microîntreprindere are mai puțin de 10 angajați și venituri de maximum 500.000 de euro anual.

PFA-urile vor fi afectate de noile reforme fiscale

Afectate de noua reformă fiscală vor fi mai ales PFA-urile. Din anul 2024, pe lângă impozitul pe venit de 10 la sută, contribuția la sănătate va fi tot de 10 la sută și se va plăti la venitul net realizat pe an. La un venit net de 300.000 de lei pe an se va plăti sănătatea 10 la sută din această sumă, adică 30.000 de lei.

Dacă impozitul pe venit se calculează trimestrial, iar pentru al patrulea trimestru se plătea până la 25 decembrie, anul acesta ar trebui plătit până la 21 decembrie, anticipat. Adică antreprenorul trebuie să vadă ce venit a realizat pe octombrie și noiembrie, iar pentru luna decembrie să estimeze venitul și să dubleze venitul din noiembrie.

„Dacă vând mai mult în noiembrie și mai puțin în decembrie, sunt dezavantajat din start, pentru că se dublează noiembrie și plătesc anticipat”, susține un antreprenor din Iași. Din 2024 se elimină o serie de facilități din construcție și antreprenorii vor plăti contribuția la sănătate. În domeniul alimentar, la tichetele de masă se va plăti impozit, respectiv contribuția la sănătate.

Neculai Vițelaru: „Suntem foarte supărați și ne-am exprimat dezamăgirea”

Reprezentanții ieșenilor cu microîntreprinderi susțin că au discutat cu reprezentanții Guvernului și au primit promisiuni că acest pachet de măsuri fiscale nu va fi aprobat în această formă.

„Suntem foarte supărați și ne-am exprimat dezamăgirea referitor la modul de a acționa Guvernul, inclusiv la întâlnirea ce am avut-o când s-a lansat Carta Albă a IMM-urilor. Din partea Guvernului a fost ministrul Economiei, efectiv, i-am spus că nu poate în felul acesta să ia niște decizii.

Au mai fost discuții între reprezentanții noștri și ai celor de la cele două partide de la guvernare și am primit promisiuni că situația se va domoli. Noi am spus că, dacă la microîntreprinderi ați micșorat pragurile, nu puteți modifica codul fiscal decât cu 6 luni înainte de aplicare și practic ar încălca legea. Dacă nu sunt bani la buget, e simplu. Sunt multinaționale, companii mari care au datorii de peste 100 de milioane de euro la stat. Luați banii de la cei care fac totul prin inginerii financiare și scot totul pe zero.

Nu mai numărați leu cu leu când ați putea lua 120 de milioane de euro de la buget. Soluții sunt, dar e frica de multinaționale. S-au închis deja mii de IMM-uri la nivel național și situația ar putea fi mai gravă”, susține Neculai Vițelaru, președintele patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.

Un proiect de lege ar elimina plata cash.

Angajații din IT vor plăti mai multe taxe și impozite

Cei care lucrează în domeniul IT vor plăti mai multe taxe și impozite din anul 2024. Astfel, dacă, de exemplu, un angajat în IT datorează 4.000 de lei impozit pe venit (10 la sută din 40.000 de lei, venitul brut), 9.000 de lei contribuție la pensie, adică CAS (25 la sută ori 36.000 de lei, norma de venit fiind cuprinsă între 12 și 24 de salarii minime), CASS, respectiv contribuția la sănătate de 10 la sută din norma de 36.000 de lei, între 12 și 24 de salarii minime, de anul viitor, taxele și impozitele vor fi proporționale direct cu veniturile, nu cu grila de norme racordate la adresa de înregistrare a PFA-ului.

Astfel, IT-iștii care prestează servicii printr-un PFA aveau, până anul acesta, posibilitatea de a plăti contribuții sociale și impozit pe venit care cumulau aproximativ 15 la sută din venit (dacă se încadrau în codurile CAEN specifice și sub plafonul de 25.000 de euro pe an). Dacă mulți IT-iști considerau această formă de colaborare avantajoasă pentru ambele părți, de anul viitor, calculele taxelor anuale se vor face la venitul lor real, indiferent de cuantumul remunerației, ceea ce ar putea ajunge și la 40 la sută din venit, taxe și impozite.

Tot mai mulți tineri vor să devină IT-iști.

Dan Chirleșan: „Vorbim de o decizie politică”

Specialiștii în economie spun că ar trebui ca, indiferent de domeniu, toată lumea să plătească taxe și impozite la fel.

„Vorbim de o decizie politică! Nu sunt chestiuni ușoare și politicienii măsoară tot prin numărul de voturi pe care îl pot primi. Dacă vorbim de aceste reforme structurale, noi suntem un stat eșuat, suntem în derivă. Consumăm mai mult decât producem și amanetăm viitorul copiilor noștri. Povestea e tristă! Cel mai corect ar fi uniformizarea regulilor pentru toată lumea, eliminarea privilegiilor și închiderea ușilor pentru extractorii de rentă.

Există și variantele de facilități fiscale păstrate permanent într-o zonă pentru așa-numite sectoare sensibile. Eu cred că sectorul IT nu mai e sensibil de mult și o spun și cei care activează acolo, care și-au căpătat recunoaștere publică, au venituri consistente și un impozit pe salarii de 10 la sută reprezintă nimic”, susține economist și conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC.

Astfel, dacă noul pachet de taxe și impozite va fi aprobat, urmează apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași.