Vindecarea cancerului de vezică urinară! Care este medicamentul experimental, promițător în tratarea acestei afecțiuni?

de: Redacția BZI
14:40, 04 oct. 2024

Vindecarea cancerului de vezică urinară reprezintă o provocare medicală majoră, având în vedere complexitatea bolii și riscurile asociate cu această afecțiune. Progresele recente în tratamente precum imunoterapia, terapia personalizată și chirurgia minim invazivă oferă pacienților speranțe sporite de recuperare completă.

Vindecarea cancerului de vezică urinară este prioritară atunci când se depistează unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer urologic, afectând mii de persoane în fiecare an. Factorii de risc includ fumatul, expunerea la substanțe chimice toxice și istoricul familial. Diagnosticul precoce și abordările terapeutice inovatoare joacă un rol crucial în îmbunătățirea șanselor de vindecare. În timp ce tratamentele tradiționale, cum ar fi chirurgia și chimioterapia, rămân esențiale, noile metode de tratament, cum ar fi imunoterapia și terapiile țintite, promit să transforme în mod semnificativ prognosticul pacienților.

Un medicament experimental, promițător în vindecarea cancerului de vezică urinară

Potrivit oamenilor de știință, ratele de cancer de vezică urinară în SUA au fost stabile sau au scăzut ușor în ultimul deceniu, dar ratele de supraviețuire la cinci ani abia au crescut din anii 1990. La nivel mondial, apar cam 500.000 de cazuri pe an.

De aceea, cercetătorii au căutat modalități de a îmbunătăți terapiile pentru acest cancer care poate fi extrem de dificil de tratat în stadiile sale avansate, în același scop se fac investigații și în privința cancerului de sânge.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent mai multe tratamente de imunoterapie pentru cancerul vezicii urinare, dar aceste tratamente micșorează tumorile la doar aproximativ 15% dintre pacienți.

Cu scopul de a crește ratele de răspuns la imunoterapii, cercetătorii s-au orientat către inhibitorii de histon deacetilază (HDAC) în speranța că această clasă de medicamente va avea ca rezultat exprimarea țintelor de imunoterapie care fuseseră anterior reduse la tăcere în timpul evoluției tumorii.

Într-un studiu pe animale realizat la UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center, savanții au folosit entinostat, un inhibitor HDAC extrem de selectiv testat în studii clinice în stadiu avansat în diferite tipuri de cancer.

Potrivit autorilor studiului, celulele T specifice neoantigenului au crescut în număr după tratamentul cu entinostat, ceea ce înseamnă că antigenele demascate de entinostat pot fi vizate de celulele T din organism care altfel nu ar fi activate pentru a distruge celulele tumorale. Cercetătorii se gândesc deja la combinarea viitoare a entinostatului cu terapiile care stimulează funcția celulelor T.

Cum s-a manifestat acest tratament pe șoareci

Când au fost tratați cu entinostat în combinație cu imunoterapie, la două treimi dintre șoareci s-a constatat o dispariție completă a tumorilor și nici măcar unul dintre șoareci nu a avut recidivă a tumorii atunci când a fost întrerupt tratamentul, astfel că, acest cancer nu este o condiție patologică ireversibilă.

Folosirea entinostratului în monoterapie la oameni nu a condus la reducere eficiente ale dimensiunii tumorii, spun cercetătorii, care suspectează că neoantigenele trebuie să fie demascate sau făcute vizibile în același timp în care frânele celulelor T sunt eliberate de imunoterapii.

Având în vedere beneficiile clare ale adăugării entinostatului la imunoterapie în acest stadiu de laborator, anchetatorii efectuează în continuare un studiu clinic pentru a testa beenficiile terapiei combinate la persoanele care au cancer de vezică în stadiu avansat.

Prin următorii pași, concluzionează investigatorii, vor aștepta până la finalul studiului clinic pentru a vedea dacă și rezultatele clinice par promițătoare. Între timp, oamenii de știință lucrează la îmbunătățirea terapiei și la personalizarea acesteia prin adăugarea unei strategii numită vaccinare cu neoantigen la regumul de entinostat plus imunoterapie, pentru a crește și mai mult șansele de succes în vindecarea cancerului de vezică urinară.