Vindecarea arsurilor din capul pieptului fără medicamente. Sfaturi pentru calmarea pirozisului
Vindecarea arsurilor din capul pieptului poate fi, de cele mai multe ori, dificilă. Tocmai de aceea, în articolul de astăzi, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru calmarea, cât mai rapidă, a pirozisului.
Arsura retrosternală, cunoscută și sub denumirea de pirozis, constă într-o senzație neplăcută de arsură, care își face apariția în capul pieptului. Această senzație se manifestă, de regulă, după ce mănânci, te aplici, faci exerciții fizice sau stai întins/ă în pat. Pirozisul este întâlnit frecvent la femeile însărcinate, din cauza presiunii crescute de la nivelul abdomenului sau a modificărilor hormonale apărute.
Arsura retrosternală este unul dintre simptomele refluxului gastroesofagian, o afecțiune digestivă care determină întoarcerea conținutului stomacului către esofag. În cazul acestei boli, arsura retrosternală este însoțită de inflamație și durere.
Vindecarea arsurilor din capul pieptului în câțiva pași simpli
Arsurile din capul pieptului pot fi ameliorate, dacă respecți câteva sfaturi simple. În primul rând, trebuie să mănânci mai puțin și mai des. Un stomac plin nu face decât să pună presiune pe sfincterul esofagian inferior și să ducă la reflux. De asemenea, este foarte important să mănânci încet, relaxat și, implicit, să eviți înfulecatul. Această practică umple mai repede stomacul, iar sfincterul esofagian inferior are de suferit. După ce mănânci, rămâi în poziție verticală, pentru a evita creșterea presiunii exercitate asupra sfincterului.
Renunță să mai mănânci înainte de culcare, dacă obișnuiești să faci acest lucru. În acest fel, nu vei avea de a face cu refluxul gastroesofagian și nici cu simptomele lui supărătoare. Recomandat este să mănânci cu trei sau patru ore înainte de culcare.
În plus, imediat după masă, stai departe de exercițiile fizice. Stomacul tău are nevoie de câteva ore de pauză înainte să te apuci de sport.
Când stai întins sau când dormi, încearcă să menții trunchiul ridicat la 30 de grade, pentru a diminua arsurile la stomac. De aceea, indicat ar fi să ai o pernă în plus, pentru a sta cu trunchiul drept, iar capul ridicat.
Totodată, dacă te confrunți cu pirozis, nu consuma băuturi carbogazoase. Acestea încurajează eructațiile, care fac ca acidul gastric să urce spre esofag.
După masă, poți mesteca gumă fără zahăr, deoarece te ajută să stimulezi producția de salivă și să neutralizezi acidul din stomac. Mare atenție, însă! Nu mesteca gumă cu aromă de mentă, fiindcă poate duce la apariția arsurilor.
Nu în ultimul rând, este nevoie să renunți la alimentele grase, alimentele condimentate, la roșii, usturoi, lapte, cafea, ceai sau ciocolată. Acestea pot declanșa pirozisul.
Ceaiuri pentru vindecarea arsurilor de la stomac
Poți scăpa de arsurile de la stomac cu ajutorul ceaiurilor din plante. De exemplu, foarte eficient este ceaiul de mușețel, deoarece calmează inflamaţia de la nivelul mucoasei gastrice. În același timp, ajută digestia prin reducerea acidității din stomac. Se prepară dintr-o linguriță de flori de mușețel și 250 de mililitri de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 5-8 minute, după care se consumă neîndulcit.
Un alt ceai care face minuni în privința pirozisului este ceaiul de gălbenele. Grație proprietăților emoliente și cicatrizante, acest ceai poate fi folosit în cure de două săptămâni pentru tratarea arsurilor gastrice. Pentru prepararea ceaiului de gălbenele ai nevoie de două linguri de plantă la un litru de apă. Fierbe amestecul timp de 15 minute, apoi strecoară-l și lasă-l să se răcească. Consumă trei căni de ceai pe zi.