Vịlnius, o destinatie minunata de vacanta – FOTO

de: BZI.ro
16:21, 14 apr. 2020

O destinatie minunata de vacanta. O destinaţie de vacanţă puţin cunoscută de către turişti este Vilnius, capitala Lituaniei. Oraşul este situat la graniţa cu Belarus.

În anul 1994, centrul vechi istoric din Vilnius a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

O destinatie minunata de vacanta. Oraş aşezat la confluenta a două râuri

Vilnius găzduieşte o Arhiepiscopie Catolică. Tot aici, în oraş găsi, o universitate veche, ea datând încă din anul 1579. Vilnius este situat în sud-estul Lituaniei la confluenta râurilor Vilnia şi Neris. Această locaţie necentrala poate fi atribuită la faptul că graniţele Lituaniei s-au schimbat significant în istorie. În ultimele secole, oraşul era nu doar centrul cultural al ţării cât şi cel geografic.

Principalul port al ţării este Klaipėda. Distanţa de la Vilnius până la acest port este de 312 km. Deasemenea, oraşul este la o distanţă de 102 km de la Kaunas, 214 km de la Šiauliai şi 135 km de la Panevėžys, aceste fiind toate oraşe principale ale ţării.

Suprafaţa municipiului Vilnius este de 402 km². 20,2% din această suprafaţă este ocupată de blocuri şi alte construcţii, 43,9% este zona verde şi 2,1% este apa.

O istorie zbuciumată

Conform ultimul recensământ, capitatala are o populaţie de aproximativ jumătate de milion de locuitori. Din aceştia, 57,8% sunt de etnic-lituanieni, 18,7% polonezi, 13,9% ruşi şi 4,0% belaruşi. Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316, cu ajutorul coloniştilor germani. Încă din anul 1323 este şi capitala Lituaniei.

În timpul uniunii polonezo-lituaniene (1385-1569), Vilnius a cunoscut o influenţă poloneză. În acelaşi timp, acesta era cel mai important centru al culturii iudaice din Europa de Nord. În al doilea Război Nordic Vilnius a fost avariat de trupele suedeze.

În urma războiului polono-lituanian, în anul 1920, oraşul a fost anexat de Polonia. Chiar şi aşa, lituanienii încă priveau oraşul ca o capitală a lor. Până la cel de Al Doilea Război Mondial, în Vilnius locuiau mulţi polonezi.
În septembrie 1939 a fost ocupat de trupele sovietice. Între 1940 şi 1990 a fost capitală a Republicii Sovietice Lituane, iar din 1990 a Republicii Lituania.