Vilele de pe versantul Țicău-Sărărie vor fi salvate printr-un proiect de consolidare! Primăria Iași va cheltui 40 de milioane de euro pe intervenții. Edilii caută fonduri nerambursabile – FOTO
Versantul din zona Țicău va fi consolidat, valoarea investiției fiind de câteva zeci de milioane de euro. Deocamdată, vor fi supuși votului indicatorii tehnico-economici, în ședința ordinară de Consiliul Local din cursul acestei săptămâni. Zona studiată are o suprafață de 828 de hectare
Municipalitatea ieșeană face pași importanți cu privire la consolidarea versanților din Zona Sărărie-Țicău. Pe data de 10.12.2020, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Local vor fi propuși spre aprobare indicatorii tehnico-economici ai investiției. Conform estimărilor, lucrările de consolidare vor costa 190.044.777 lei, cu TVA, aproximativ 40 de milioane de euro. Reprezentanții Primăriei Iași au transmis că, pentru realizarea investiției, vor fi accesate fonduri nerambursabile. Beneficiariii proiectului vor fi și proprietarii vilelor din zona aminitită.
„Stabilitatea zonei de versant din Țicău este afectată de mișcarea apei subterane, atât direct, prin presiunea hidrostatică, cât și indirect, în urma proceselor de antrenare hidrodinamică a pământurilor necoezive care intră în alcătuirea versantului. Cauza care stă la baza producerii alunecărilor de teren pe amplasamentul studiat o constituie prezența filmelor și a straturilor centimetrice de nisip, care în prezența apei trec în stare de curgere, cu pierderea completă a rezistenței la forfecare.
Ținând cont de rezultatele furnizate de investigațiile geotehnice efectuate la momentul actual, dar și anterior în decursul anilor, precum și de concluziile indicate în cadrul analizelor de stabilitate, a rezultat necesitatea proiectării unor lucrări de consolidare care să asigure stabilitatea generală a arealului investigat. Soluțiile de consolidare proiectate constau în următoarele tipuri de lucrări: lucrări de monitorizare geotehnică, reabilitarea și repararea lucrărilor de consolidare existente, lucrări de consolidare, lucrări de colectare, dirijarea și evacuare ape, lucrări de amenajare și protecție antierozională”, se arată în obiectivul municipalității.
Primăria Iași estimează că lucrările ar urma să fi realizate pe parcursul a 4 ani
Dacă finanțarea va fi asigurată, edilii estimează că firma care va câștiga licitația pentru realizarea lucrărilor va avea termen de execuție 48 de luni. Proiectul presupune realizarea unor structuri de sprijin din piloți forați – 3.578 metri liniari, ziduri de sprijin din beton armat – 103,45 metri pătrați, rețea drenuri electropneomatice – 1.162 metri liniari, rețea drenuri sifon – 1.235 metri liniari, chesoane din beton armat – 10 bucăți, drenuri forate orizontal – 402 metri liniari, debușee din beton – 1.957 metri liniari, suprafață de protecție antierozivă – 5.000 metri pătrați.
„Suprafața de teren analizată în cadrul proiectului este de aproximativ 828 ha, este situată în zona de nord-est a Muncipiului Iași și delimitată astfel: la S: strada Cucu și strada Bașotă, la E: pârăul Cacaina și strada C.A. Rosetti, la N: extravilan comuna Popricani, la V: strada Sărărie – șoseaua Sărărie – șoseaua Ștefan cel Mare – aleea Gr. Ghica Vodă – aleea M. Sadoveanu. Intervențiile de reabilitare și reparație a lucrărilor de consolidare existente vor consta în următoarele tipuri de activități: cămășuieli și refacere parțială ranforți, reparații și/sau refacere bolți din beton, zidărie de piatră sau gabioane, reparații structurale și/sau înlocuire elemente aferente chesoanelor și căminilor de vizitare, decolmatare/curățare chesoane și cămine de vizitare”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus votului.
Versantul care susține Aleea Sadoveanu s-a surpat în 2017
Într-o ediție a cotidianului BZI din anul 2017, a fost prezentată situația locuitorilor de pe Aleea Sadoveanu în momentul în care versantul s-a surpat vizibil. Din primăvara anului 2017, versantul ce susține zona de vile de pe aleea Sadoveanu a început să se degradeze. Proprietarii au făcut reclamații la Primărie și la Prefectură. După primele observații, versantul, deja sensibil la umiditate, ar fi fost afectat de o serie de tăieri de copaci comandate de Delgaz Grid SA (fostul E.ON-n.r).
Reprezentanții municipalității au spus că exista un protocol conform căruia, sub liniile de tensiune, nu trebuie să existe vegetație. Dar, asta înseamnă toaletarea copacilor, nicidecumă tăierea acestora. Primele concluzii arată că din cauza Delgaz Grid versantul se prăbușea zilnic câțiva centimetri. Până la urmă, Primăria Iași a comandat o expertiză tehnică. Documentația a fost realizată de societatea Proexrom SRL, condusă de Nicolae Boțu, cadru didactic la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Facultatea de Construcții.