Vila milionarei Ana-Maria Ciotîr! Banii i-a făcut din contractele cu primăriile din țară. A bifat peste 5 milioane de euro într-un an cu firma Urbioled – Foto
Patroana firmei Urbioled SRL, abonată la banii publici, locuiește într-un imobil din comuna Valea Lupului, județul Iași. Doar într-un an, societatea a încasat peste 5 milioane de euro. Ana-Maria Ciotîr a intrat în atenția publică după ce a cumpărat un spațiu ultracentral din Iași după o licitație scandaloasă
Afacerista Ana-Maria Ciotîr s-a îmbogățit în ultimii ani din afacerile cu primăriile din județul Iași, dar și din țară. Prin societatea Urbioled SRL, unde afacerista are calitatea de unic asociat, a semnat zeci de contracte pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea iluminatului public. Spre exemplu, în 2019, numai din contractele menționate a încasat 27,1 milioane lei, adică peste 5 milioane de euro, cu un profit de 1 milion de euro. Ana-Maria Ciotîr a investit și în proprietăți. Acum locuiește într-o vilă situată în comuna Valea Lupului, județul Iași, pe strada Garabet Ibrăileanu, evaluată la aproximativ 100.000 de euro.
Terenul are o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Clădirea se află într-o zonă unde au fost dezvoltate mai multe proiecte de tipul case identice cu acoperișuri identice. Imobilul este situat într-o zonă unde calitatea infrastructurii lasă de dorit. De precizat că zona Valea Lupului este în continuă dezvoltare din punct de vedere al proiectelor imobiliare. Reporterii BZI au încercat să obțină mai multe detalii despre afacerea desfășurată, dar Ana-Maria Ciotîr nu a răspuns apelurilor telefonice.
A colaborat cu Telekom România ca să aibă intrare la licitațiile publice
Urbioled nu ar fi putut avea acces la contractele publice dacă nu s-ar fi asociat cu compania Telekom România. Legătura dintre Urbioled SRL și Telekom România s-a consolidat în vara anului 2018. Cele două societăți au participat în calitate de competitori direcți la două licitații. Prima procedură viza creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public în orașul Potcoava, județul Olt. Contractul în valoare de 2.072.980 lei, fără TVA, a fost câștigat de către Telekom România, adjudecarea având loc pe data de 25.09.2020. Ulterior, cele două societăți au concurat la o licitație pentru un contract de 2.413.254 lei, fără TVA, privind modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Nehoiu, județul Buzău. Pe data de 08.10.2018, Telekom câștigă din nou licitația. Însă lucrurile se schimbă pe data de 21.12.2018. La data respectivă, Telekom România anunța că vrea să vândă spațiul din centrul Iașului, de pe strada Gavriil Musicescu.
Urbioled avea nevoie neapărat de un spațiu comercial, o condiție impusă într-un proiect cu finanțare europeană. Pe lângă prezența Urbioled la licitație a fost consemnată participarea unei persoane fizice. Deși a avut o ofertă mai slabă din punct de vedere financiar, Urbioled a fost declarată căștigătoare. Contracandidatul a fost descalificat pe motiv că avea probleme de integritate. După această tranzacție, Telekom România și Urbioled au particpat împreună la licitații, prima în calitate de lider de asociere. În realitate, Urbioled onora contractul și în proporție de 95 la sută.
Ana-Maria Ciotîr a încercat să câștige 3,6 milioane de euro la Primăria Iași
În 2020, societatea Urbioled a participat la o licitație organizată de Primăria Iași pentru lucrări de extindere a iluminatului public. Valoarea estimată a contractului era de 7,6 milioane lei, fără TVA, aproximativ 3,6 milioane de euro. Comisia de evaluare a stablit că oferta cea mai bună aparține societății Elba Com SA, din Timișoara. În acest context, reprezentanții Urbioled nu s-au mulțumit cu raportul comisiei și au contestat atribuirea contractului la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Atât CNSC, cât și Curtea de Apel Iași au considerat că plângerea este nefondată.
Urbioled a reclamat că firma din Timișoara nu poate asigura intervențiile în timp util. Ulterior, contractul a fost semnat cu societatea Elba Com SA. Conform caietului de sarcini, modernizarea iluminatului public din Iași se va realiza pe o lungime de 75 de kilometri. Lucrările constau în modernizarea tablourilor, a punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune etc.