Viktor Orban, primele decizii după intrarea Ungariei în stare de urgență
După ce miercuri a fost decretată „starea de urgență” în Ungaria, la trei luni după declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina, premierul Viktor Orban a anunțat primele măsuri ca reacție la criza economică generată de conflictul de la granițele țării.
Noul regim juridic al stării de urgență din Ungaria permite Guvernului Orban să ia decizii rapid, trecând peste procedurile juridice obișnuite.
Primele măsuri anunțate de prim-ministrul de la Budapesta vor afecta multinaționalele și băncile.
Premierul Viktor Orbán a anunțat printr-o declarație oficială că „profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării.
Guvernul din Ungaria a anunțat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a precizat prim-ministrul Viktor Orban prin intermediul unui mesaj video pe Facebook.
Ungaria, atac la bănci și multinaționale
În anunțul oficial, postat și pe Facebook, Orbán subliniază că prețurile la energie continuă să crească, ceea ce face din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare protejarea familiilor maghiare, iar armata, de asemenea, trebuie protejată imediat, în contextul războiului din țara vecină, Ucraina.
„Între timp, odată cu creșterea ratelor dobânzilor și a prețurilor în creștere, băncile și marile multinaționale culeg profituri tot mai mari și profituri suplimentare. Prin urmare, guvernul a decis să înființeze un fond de apărare și un fond de urgență”, a spus Orbán, citat de G4media.
Ungaria declară stare de urgență la 3 luni după începerea războiului din Ucraina
„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a declarat marți premierul maghiar.
Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească „toate metodele la dispoziţia sa” pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a mai adăugat Viktor Orban.
„Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a precizat marți liderul guvernului de la Budapesta. Miercuri, Viktor Orban a făcut noile anunțuri.
Ce se poate întâmpla în această situaţie
Conform expunerii de motive, un decret special poate fi emis doar dacă evoluţiile dintr-o ţară vecină au un impact serios în Ungaria din punct de vedere umanitar sau economic, sau dacă există o probabilitate realistă ca aceasta să se întâmple.
Parlamentul a adoptat de asemenea modificări la legea privind managementul dezastrelor şi legislaţia aferentă. Potrivit modificărilor, guvernul poate suspenda unele legi sau devia de la prevederile lor pentru a asigura securitatea locuitorilor ţării, a bunurilor lor, precum şi stabilitatea economiei naţionale în situaţia unui pericol declarat din cauza unui război într-o ţară vecină.