Viktor Orban, declarații despre autonomia unei regiuni din Croația
Viktor Orban a stârnit reacții dure din Croația după ce a dat unele declarații referitoare la o autonomie a unui teritoriu. Concret, premierul de la Budapesta a precizat faptul că părți din costa Mării Adriatice ar aparține de drept Ungariei.
Nu sunt primele declarații controversate făcute de Viktor Orban. În trecut acesta a distribuit harta Ungariei Mari, stârnind reacții dure din România.
Viktor Orban, declarații despre autonomia unei regiuni din Croația
Viktor Orban a afirmat în cadrul unui interviu că o regiune din Croația aparține de drept Ungariei. Regiunea cuprinde o parte din coasta Croației la Marea Adriatică. Acesta a declarat că cei care au porturi sunt capabili să transporte petrol pe petroliere.
„Cei care au o mare și porturi sunt capabili să aducă petrol pe petroliere. Dacă nu ni l-ar fi luat, am fi avut și noi un port”, a declarat Orbán în interviul acordat radioului de stat ungar.
Declarațiile nu au fost lipsite de reacții dure din Croația. Oficialii țării au transmis faptul că l-au convocat pe Ambasadorul Ungariei la Zagreb și i-au cerut socoteală. Aceștia au mai transmis faptul că nicio altă țară nu poate avea aspirații asupra teritoriilor suveranii a altei țări.
„Condamnăm orice aspirație teritorială asupra altor țări suverane”, a declarat marți Ministerul de Externe al Croației.
În 2015 a stârnit un val de reacții negative în România după ce premierul Ungariei a postat o imagine la a cărei descrieri a fost postat ”Transilvania, acasă”. Viktor Orban se afla la acel moment la un eveniment la Băile Tușnad.
Viktor Orban votat masiv de minoritățile maghiare din alte țări
Viktor Orban a câștigat un nou mandat de premier în Ungaria. Victoria zdrobitoare se datorează și votului masiv venit din afara țării. Minoritățile maghiare se regăsesc în țări precum Serbia, Ucraina, România sau Croația. Guvernul de la Budapesta a sprijinit masiv teritoriile în care se află minoritățile maghiare. De exemplu, în România, Budapesta a construit stadioane, a implementat numeroase proiecte în Harghita sau Covasna. Așadar, maghiarii din România l-au susținut pe Viktor Orban. Ba mai mult, UDMR, partid parlamentar, susține politicile lui Viktor Orban și au votat în consecință. În altă ordine de idei, Viktor Orban a stârnit reacții dure în momentul în care a declarat că Budapesta va accepta să plătească în ruble, gazul rusesc și că nu poate renunța la importul de gaze naturale şi petrol din Rusia, în condițiile în care Uniunea Europeană impune noi sancțiuni.
Ungaria a motivat decizia de a nu impune restricții în importul de petrol și gaze naturale prin faptul că nu există garanții din partea Uniunii Europene. Oficialii de la Budapesta au transmis la acel moment că dacă ar interzice importurile, economia țării ar intra într-un colaps uriaș. Așadar, faptul că Viktor Orban a vorbit despre Croația și despre faptul că Ungariei i-a fost luat teritoriul care ar aparține de drept, nu reprezintă o noutate în poziționarea internațională a Guvernului de la Budapesta.