Viermișori la adulți: Simptome, cauze și tratament

de: BZI.ro
13:19, 23 mart. 2022

Viermișorii pot fi întâlniți atât la copii, cât și la adulți. Care sunt simptomele, din ce cauze apar și cum poți scăpa de ei află în rândurile care urmează.

Principala cale de transmitere a viermilor intestinali o reprezintă mâinile murdare. În momentul în care au ajuns în organism, viermișorii pot cauza nu doar simptome digestive, ci și dureri musculare sau iritații neobișnuite. În plus, pot apărea și mâncărimile anale.

Contaminarea se poate face și prin consumul de carne contaminată cu ouă sau larve, cum ar fi carnea de vită sau de porc preparată incorect. Și consumul de apă sau fructe ori legume nespălate înainte pot determina apariția viermilor intestinali.

Principala cale de transmitere a viermilor intestinali o reprezintă mâinile murdare.

Simptomele viermișorilor la adulți

De regulă, viermii intestinali pot fi văzuți cu ochiul liber în jurul anusului, pe lenjeria intimă ori pe cearșafuri. În cazuri rare, pot provoca infecții ale vaginului și uterului.

Printre simpomele des întâlnite în cazul infecției cu paraziți intestinali se numără creșterea sau, din contră, scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate (mai mult decât în mod normal). De asemenea, pot apărea: constipația, diareea, gazele intestinale, durerile stomacale, balonarea, greața, vărsăturile, problemele cu somnul, mâncărimile anale sau vaginale, iritații ale pielii, urticarie, rozacee, eczeme, bruxism (scrâșnitul dinților în timpul somnului), dureri musculare, dureri de articulații, oboseală, senzație de epuizare, apatie și modificări de dispoziție.

Principala metodă de diagnostic în cazul parazitozelor intestinale o reprezintă examenul coproparazitologic. În plus, pot fi solicitate anumite teste de sânge, menite să depisteze substanțe specifice secretate de organism în lupta cu temuții viermi intestinali.

În cazul suspiciunii de chisturi cauzate de tenie, poate fi necesară o radiografie sau o tomografie computerizată.

Printre simpomele des întâlnite în cazul infecției cu paraziți intestinali se numără creșterea sau, din contră, scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate (mai mult decât în mod normal).

Prevenție și tratament

Fiindcă cea mai bună metodă de tratament este prevenția, este important să te speli cât mai des pe mâni cu apă și săpun, mai ales înainte de masă sau după ce ai mers la toaletă.

Totodată, îți poți ține unghiile tăiate cât mai scurt, pentru a preveni acumularea bacteriilor. Încearcă să faci baie sau duș în fiecare zi și să nu te scarpini sau să te zgârii în jurul anusului. Spală cât mai des lenjeria de pat și nu consuma carne crudă sau insuficient gătită (în special cea de vită, porc sau pește). În cazul în care ai un câine cu viermi intestinali, tratează-l adecvat.

Tratamentul paraziților intestinali constă în medicamente antihelmintice și antiparazitare (albendazol, praziquantel, nitazoxanidă etc.), dar și într-o igienă exemplară, însoțită de o dietă adecvată.

Îți recomandăm să eviți consumul excesiv de carbohidrați simpli, care se găsesc în alimente rafinate, sucuri, lactate, fructe sau zaharuri.

Este indicat să consumi, cât mai des, usturoi crud, semințe de dovleac, rodie, sfeclă și morcovi. Mai mult, nu uita să bei suficientă apă pe parcursul zilei. Această te ajută să elimini toxinele și să îți reglezi nivelul electroliților pierduți, în urma diareei.

Consumă iaurt cu probiotice, deoarece te ajută să îți restabilești flora intestinală și să îți îmbunătățești digestia. În acest sens, îți recomandăm chefirul.

Ia suplimente cu enzime digestive, vitamina C și zinc, pentru a-ți întări sistemul imunitar și pentru a ameliora simptomele digestive.

Fiindcă cea mai bună metodă de tratament este prevenția, este important să te speli cât mai des pe mâni cu apă și săpun.