Vicepreședintele CJ Suceava, Cristinel Crețu, prins de DNA după ce a luat mită

de: BZI.ro
16:42, 04 apr. 2022

Procurorii de la DNA Cluj-Napoca au descins luni la sediul Consiliului Județean Suceava (Casa Prieteniei), unde au realizat un flagrant. Protagoniști ar fi omul de afaceri Vasile Ioan Rîpan, mituitor, respectiv Silviu Cristinel Crețu, cel care a luat mita.

Omul de afaceri a dat banii în condițiile în care a făcut o sesizare la DNA Cluj-Napoca (a considerat că structurile de acolo pot acționa mai corect). Practic, a fost organizat un flagrant, iar vicepreședintele CJ Suceava ar fi fost prins de procurori cu banii pe masă.

Rîpan îi mai dăduse lui Crețu, în decembrie 2021, alți 40.000 de euro, dar a considerat că nu se mai poate lăsa șantajat, și de această dată a beneficiat de prevederile legii legate de denunțători.

Cristinel Crețu a fost ridicat de procurori și dus la sediul DNA Suceava pentru a fi audiat

Omul de afaceri Rîpan a reziliat recent contractul pe care îl avea în vigoare privind modernizarea a două mari porțiuni de drum județean, pe axialul Suceava-Iași. Omul de afaceri a reziliat contractul declarând că nu mai poate lucra în condițiile financiare de la semnare, în special din cauza exploziei prețurilor.

Omul de afaceri era exasperat de faptul că instituția Consiliul Județean Suceava a procedat la executarea garanțiilor de bună execuție emise de către Exim Bank și a garanțiilor pentru plata reținerilor emise de către Banca Comercială Română pentru lucrarea în cauză.

Rîpan ar fi primit asigurări că poate rezolva problema cu încă 40.000 de euro.

”Considerăm că executarea garanților a fost efectuată în mod abuziv, prin fapte delictuale reprobabile, generatoare de prejudicii delictuale directe și indirecte cu consecințe extrem de grave față de patrimoniul subscrisei. Vă somăm să ne restituiți de îndată, în totalitate, sumele pe care le-ați executat prin plățile ordonate emitenților garanțiilor, împreună cu dobânda legală penalizatoare în relațiile dintre profesioniști. Prezenta cerere nu este de natură a acoperi întregul prejudiciu pe care ni l-ați creat și care în prezent continuă să se dezvolte. Ulterior prezentei vom reveni cu o cerere de reparare a întregului prejudiciu direct și indirect.

Considerăm că pentru prejudiciile generate de executarea abuzivă a instrumentelor financiare de garantare sunt responsabili deopotrivă Consiliul Județean Suceava, cât și funcționarii publici care au redactat actele preparatoare cererilor de executare, sens în care vă solicităm să ne comunicați copii după documentele care au stat la baza deciziei de executare garanțiilor”, se arată într-o adresă recentă a firmei Autotehnorom, administrată de omul de afaceri Vasile Ioan Rîpan, către CJ Suceava.

Vicepreședintele CJ Suceava se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă.