Viceguvernator BNR: „România va reveni la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului 2022“

de: Cristian ZAVASTIN
09:02, 29 ian. 2021

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat că banca centrală estimează o creştere economică între 3 şi 4% pentru acest an. Cristian Popa a susținut că economia României poate reveni la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului 2022, însă crede că sunt incertitudini mari, una dintre acestea fiind bugetul pe 2021.

„BNR a păstrat politica monetară oarecum stimulativă, dar nu a exagerat. Am fost atenţi la curs şi avem cel mai stabil curs din zonă. Vedem un mediu benign. Inflaţia o vedem sub ţinta de 2,5%. Inflaţia CORE2 va coborî şi ea sub 2,5%. A scăzut continuu. A fost 4%, a coborât la 3% şi va continua să scadă. Avem Outgap negativ, economia funcţionează sub potenţial, până în 2022. Ne aşteptăm la o revenire moderată. 2022 va fi anul în care vom recupera pierderile din 2020. Economia va reveni la nivelul din 2019 la mijlocul anului viitor. Creşterea o vedem între 3% şi 4%. Ceva mai optimistă decât a domnului Libocor”, a menționat Cristian Popa.

Viceguvernator BNR: „Un factor de risc este bugetul“

Cristian Popa a precizat că banca centrală nu are o previziune atât de sumbră precum a economistului BRD. Principalul risc pe care oficialul BNR îl vede coincide cu cel al economistului băncii BRD şi este legat de bugetul naţional, aflat în dezbatere între autorităţile centrale chiar în aceste momente.

„Consolidarea bugetară, scăderea deficitului la 7% nu e uşoară. Vorbim de un deficit structural, şi în vest au crescut deficitele, dar fost deficite generate de cheltuielile cu pandemia. Un factor de risc este bugetul. Se vede seriozitate din partea guvernanţilor şi sperăm să menţină această gradualitate a reducerii”, a mai spus Cristian Popa.

Florian Libocor: „Prognoza noastră de creştere este de 1,4%“

Economsitul Florin Libocor este de părere că anul acesta este progonozată o corecție bugetară de două puncte.

„Sperăm să fie un buget cât mai realist. O corecţie de două puncte este o mare provocare în contextul acestui an, cu o scădere de la un deficit bugetar de 9% la finalul anului 2020, la unul de 7% în acest an, potrivit promisiunilor guvernului. Prognoza noastră de creştere este de 1,4%, probabil e cea mai pesimistă din prognozele cu care se lucrează”, a declarat Florian Libocor.

Marcel Ciolacu: „Execuţia bugetară a dreptei pe 2020 = dezastru pe linie”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbește despre dezastrul guvernării liberale din 2020 și își manifestă dezaprobarea față de bugetul pregătit de Guvernul Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu susține că execuția bugetară a dreptei este un dezastru pe linie, spunând că deficitul bugetar pe anul tercut a fost de 9,8%, adică aproape egal cu deficitul total al celor trei ani şi 10 luni din guvernările PSD.

„Execuţia bugetară a dreptei pe 2020 = dezastru pe linie! Abia după ce i-am avertizat public că încalcă legea, incompetenţii care îngroapă România au făcut publice datele prăpădului financiar pe anul trecut – 9,8%, un deficit de 100 miliarde lei, cât deficitul total al celor trei ani şi 10 luni din guvernările PSD (2016-2019)! Măcar dacă aceşti bani s-ar fi dus pe gestionarea eficientă a pandemiei sau pe susţinerea mediului privat românesc! Dar şi autorităţile locale şi firmele au fost lăsate să se descurce pe cont propriu!

Tunurile repetate date în plină pandemie, favorizarea unor grupuri de interese economice – care nu au plătit taxe în valoare de peste 9,4 miliarde euro, gestionarea dezastruoasă provocată de politrucii numiţi în funcţii doar pe bază de carnet de membru PNL, ratarea permanentă a ţintelor de colectare în ultimele cinci trimestre (de când Dreapta guvernează ţara), toate împreună au generat o gaură de peste 10 miliarde euro. Bani care puteau merge în investiţii, în economie, către români în final“, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.