Viața Sfântului Nicolae, povestită de părintele Calistrat Chifan: „Era drept, aspru, credincios, milostiv și foarte cumsecade cu cei necăjiți” – VIDEO
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, a povestit, în emisiunea BZI LIVE, viața Sfântului Nicolae. Cum a ajuns acesta episcop al Mirelor Lichiei și cu ce calități era înzestrat?
Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei și s-a stins din viață în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia). Ierarhul din localitatea Mira este unul dintre cei mai apreciați sfinți ai Bisericii Ortodoxe, fiind cunoscut drept ocrotitorul celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.
Sfântul Nicolae s-a făcut pe sine chip al smereniei şi al sărăciei, slujind lui Dumnezeu şi semenilor săi, nu numai până în ultimul ceas al vieţii sale, ci şi până astăzi. Acesta este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie.
Viața Sfântului Nicolae, povestită de părintele Calistrat Chifan: „Văd un soare răsărind la orizontul Bisericii”
Părintele Calistrat Chifan a relatat că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie de oameni creștini și evlavioși. Încă de naștere, el postea miercurea și vinerea, fiindcă refuza să mănânce lapte în acele zile. A crescut sub oblăduirea părinților, într-o familie perfect evlavioasă și creștină, însă formarea spirituală se datorează unui unchi, care se numea tot Nicolae și care era episcop. Acesta l-a luat sub aripa sa și l-a crescut în cele duhovnicești.
„Se spune că undeva în secolul III s-a născut Sfântul Ierarh Nicolae, într-o familie de oameni creștini și evlavioși. Spun viețile sfinților că de mic a dat un semn interesant: nu sugea niciodată miercurea și vinerea lapte. Deci avea un fel de formă de manifestare de evlavie, credință și post. El crește sub oblăduirea părinților, într-o familie perfect evlavioasă și creștină, dar formarea spirituală se datorează unui unchi, care se cheamă tot Nicolae, care era și episcop și-l ia sub aripa sa și începe să îl crească în cele duhovnicești. Expresia pe care o folosești Simeon Metafrastul este aceasta: Unchiul, văzându-l cum se dezvoltă spiritual, văzându-l cum înțelege sfintele scripturi, văzându-l cum trăiește în dreapta credință, văzândul cum se ridică, ca un viitor creștin de nădejde, a spus așa: „Văd un soare răsărind la orizontul Bisericii.” , a povestit părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Când unchiul său a îmbătrânit, Sfântul Nicolae a fost hirotonit preot și ales episcop al Mirelor Lichiei, în același loc în care era deja cunoscut de oameni.
„Și în momentul în care unchiul său a îmbătrânit și Sfântul Nicolae era deja un fel de ajutor în cancelaria lui și îl sprijinea la tot felul de probleme, era între timp hirotonit și preot, el a fost ales episcop al Mirelor Lichiei în același loc, unde deja era cunoscut de oameni și știut și avea câteva calități. În primul rând, drept, aspru, credincios, milostiv și foarte cumsecade cu cei necăjiți.”, a adăugat părintele.
Părintele Calistrat, despre Sfântul Nicolae: „El rezolvă câteva nedreptăți”
Părintele Calistrat a dezvăluit că Sfântul Nicolae i-a apărut în vis chiar și împăratului, spunându-i să-i elibereze pe cei trei bărbați întemnițați, fiindcă erau nevinovați. Astfel, împăratul i-a iertat pe cei trei împricinați, „care trebuiau scurtați de cap”.
„Ne arată mai departe în viețile sfinților că el rezolvă câteva nedreptăți până la nivelul de a i se arăta împăratului în vis și a-i spune: „Nu omorî pe cei trei prefecți sau ce erau ei subguvernatori ai provinciilor că nu sunt vinovați. Cele ce au ajuns la urechea ta sunt niște pâre false.” Și, într-adevăr, împăratul i-a iertat pe cei trei împricinați, care trebuiau scurtați de cap, pentru că și aceia s-au rugat noaptea în temnița Sfântului Nicolae.”, a mai mărturisit părintele Calistrat Chifan.