Viața sexuală prematură ascunde pericole uriașe. Prof. dr. Mircea Onofriescu trage un semnal de alarmă: „Este un virus care se găsește foarte frecvent atât la bărbați, cât și la femei” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 25 ian. 2024

Un cunoscut medic specialist obstetrică-ginecologie din Iași trage un semnal de alarmă după ce a observat o creștere dramatică a cazurilor de cancer de col uterin la vârste fragede. Prof. dr. Mircea Onofriescu afirmă faptul că este o realitate tragică, deși cauzele sunt multiple, cel mai important factor este reprezentat de începerea vieții sexuale la vârste fragede și multitudinea partenerilor.

Prof. dr. Mircea Onofriescu: „Infecțiile genitale trebuie tratate corect pentru că au un rol important în apariția cancerului”

Cel mai important factor este reprezentat de începerea vieții sexuale la vârste tinere și multitudinea partenerilor sexuali

Un alt factor care determină apariția cancerului de col uterin sunt infecțiile genitale netratate corespunzător.

„S-a observat faptul că vârsta la care se depistează cancerul de col uterin este în scădere. Există o multitudine de factori, însă cel mai important este debutul vieții sexuale la o vârstă fragedă și existența mai multor parteneri sexuali. Mai mult decât atât, există o incidență mai mare a infecțiilor genitale, pentru că, dacă o femeie are o infecție genitală cu diferiți germeni, posibilitatea ca virusul HPV să acționeze mai puternic și mai rapid la nivelul colului uterin este mai mare. Acestea trebuie tratate corect, pentru că au un rol foarte important în apariția cancerului de col uterin la vârste din ce în ce mai tinere”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicul atrage atenția asupra faptului că tot mai multe femei vin la control, atunci când cancerul de col uterin este deja într-o stare avansată. În astfel de cazuri, singura soluție este îndepărtarea uterului.

„Am avut o pacientă pe care am operat-o de cancer de col uterin la vârsta de 28 de ani, când vârstele sub 30 de ani sunt excepții, cazuri deosebite, în special pentru că multe femei care au sub vârsta de 30 de ani nu au copii. Sunt tragedii. Cu toate acestea, dacă se diagnostichează în stadii precoce, nu este obligatoriu să îndepărteze uterul, se pot face mici intervenții chirurgicale la nivelul colului prin care să îndepărteze leziunea precanceroasă. Dacă pacienta vine la timp, face controlul, urmează tratamentul corespunzător, evoluția cancerului se stopează. Femeia rămâne și cu uterul, și cu șansa de a face copii”, transmite prof. dr. Mircea Onofriescu

Medicul specialist afirmă faptul că unul dintre motivele pentru care pacientele refuză să vină la control este relația disfuncțională dintre medic și pacientă. Însă acest lucru nu reprezintă un motiv întemeiat care să le împiedice pe femei să fie atente la sănătatea lor.

„De multe ori se întâmplă să nu existe această empatie a medicului față de pacientă. Este o situație reală, poate fi vorba despre o suprasolicitare sau o aglomerare. Însă dacă femeia constată că medicul respectiv nu are atitudinea corespunzătoare, să meargă să caute alt medic”, declară prof. dr. Mircea Onofriescu.

La toate acestea se adaugă faptul că nivelul de educație este unul scăzut. Medicul ieșean spune că educația sanitară trebuie introdusă în școli nu ca o opțiune, ci ca obligativitate.

„În alte țări, controalele sunt mai corecte, pentru că nivelul de educație este mai înalt. Din nefericire, la noi lipsește educația sanitară. Este foarte important să se introducă educația sanitară în școli, copiii trebuie învățați faptul că e important să se spele pe mâni pentru a nu face hepatită B, că trebuie să facă vaccinare pentru tuberculoză, că trebuie să facă mișcare, nu trebuie să se îngrașe, să nu facă diabet, să nu se drogheze, să nu fumeze. Bineînțeles, și aceste probleme de boli sexuale transmisibile, sunt 1.000 de lucruri care trebuie să fie învățate în niște ore de educație sanitară, nu educație sexuală”, mai spune prof. dr. Mircea Onofriescu.

Medicul ieșean trage un semnal de alarmă

La toate acestea se adaugă faptul că nivelul de educație este unul scăzut

Situația este alarmantă pentru că zilnic, în România, 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Toate femeile ar trebuie să conștientizeze importanța acestor controale, în special pentru că 5 femei mor de cancer de col uterin zilnic.

„În continuare, România este pe primul loc din punct de vedere al mortalității și incidenței cancerul de col uterin. În fiecare zi se diagnostichează 9 cazuri de cancer de col uterin și mor 5 femei de cancer. Mortalitatea, în România, este de patru ori mai mare decât în media europeană. Este o situație foarte neplăcută din punct de vedere medical. Pentru acest lucru este foarte important să se știe faptul că femeile trebuie să beneficieze de un consult ginecologic în fiecare an, să se recolteze periodic testul Babeș Papanicolaou la nivelul colului uterin. Acest test se face gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, atât la spitalele de stat, cât și la spitalele private. Nu este un lucru dificil. În momentul de față, în afară de testul Babeș Papanicolau se poate face și testarea genotipară pentru HPV (Human Papilloma Virus), pentru că, în momentul de față, HPV-ul este încriminat în apariția cancerului de col uterin. Este un virus care se găsește foarte frecvent atât la bărbați, cât și la femei, sunt unele cu risc oncogenic crescut”, adaugă prof. dr. Mircea Onofriescu.

Șansele ca evoluția cancerului de col uterin să fie stopată sunt mari, însă acest lucru este imposibil dacă pacientele nu vin la control.

„Un alt lucru foarte importat este faptul că evoluția de la infecția cu HPV până la apariția cancerului de col uterin este foarte lungă, de 15 chiar și 20 de ani. Deci în acești ani, dacă s-ar face controale periodice, tratamentele adecvate, nu s-ar mai ajunge la cancerul de col uterin. Lucrul acesta nu se face, este important consult, recoltare test Babeș Papanicolau, genotipare pentru HPV. Cel mai important este că în momentul de față se poate face vaccinul anti-HPV, ceea ce reprezintă profilaxia primară. Este singurul cancer din multitudinea de cancere care există unde se poate face profilaxie primară”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu.

Cazurile de cancer de col uterin sunt în creștere, iar vârstele la care acesta apare sunt tot mai mici.

„Ministerul Sănătății a introdus, începând cu data de 1 decembrie 2023, o extindere importantă. Pentru că se pot vaccina tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani. După 19 ani până la 45 de ani, se compensează 50 la sută din prețul vaccinului, pentru că acesta este scump, ajunge la prețul 600 de lei doza. Tinerii trebuie să-și administreze 2 doze, cei care au peste 15 ani trebuie să facă 3 administrări, părinții se pot adresa medicilor de familie, făcând o cerere scrisă, iar prin Direcția de Sănătate Publică pot obține vaccinul gratis, este un lucru foarte important”, mai spune prof. dr. Mircea Onofriescu în legătură cu apariția cancerului de col uterin la vârste tot mai fragede.