Viață sexuală activă crește speranțele de supraviețuire dupa atacul de cord
Viață sexuală activă crește speranțele de supraviețuire dupa atacul de cord! Cel putin asta sustine un nou studiu. Multe persoane încetează să facă sex după ce au suferit un atac de cord. Cu toate acestea, un studiu ne asigură că ar trebui făcut opusul. Potrivit cercetarii publicate în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie, revenirea la nivelurile obișnuite de activitate sexuală este asociată cu supraviețuirea pe termen lung.
„Sexualitatea și activitatea sexuală sunt indicatori ai unei stari bune de sanatate. Revenirea la activitatea sexuală imediat după un atac de cord poate face parte din a te vedea ca pe o persoană sănătoasă, funcțională, tânără și energică. Acest lucru poate duce la un stil de viață mai sănătos în general”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Yariv Gerber de la Universitatea Tel Aviv, Israel.
O corelație care este ușor de explicat. Practicarea unei activități fizice poate reduce, pe termen lung, anumite efecte nedorite. Ca orice alt sport, activitatea sexuală crește, de asemenea, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Studiul afirmă că activitatea sexuală episodică poate declanșa evenimente cardiace. Un risc mai mic pentru cei care fac exerciții fizice în mod regulat.
„Din acest motiv și din alte motive, unii pacienți (inclusiv cei mai tineri) sunt reticenți în reluarea activității sexuale pentru perioade lungi de timp după un atac de cord”, explică prof. Gerver, potrivit Sante Magazine.
Viață sexuală activă crește speranțele de supraviețuire dupa atacul de cord, dar efecte si asupra cancerului
În detaliu, acest studiu a examinat dacă reluarea activității sexuale la scurt timp după spitalizare pentru un prim infarct a fost asociată cu supraviețuirea. Această cercetare a analizat 495 de pacienți activi sexual în vârstă de 65 de ani sau mai puțin, care au fost spitalizați pentru un prim infarct între 1992 și 1993. Vârsta medie a fost de 53 de ani și 90% dintre participanți au fost bărbați.
În două interviuri, cercetătorii au colectat informații despre frecvența sexului. Subiectii au fost apoi clasificati în două grupuri: cei care s-au abținut de la orice activitate sexuală sau au redus frecventa după infarct (47%) și cei care și-au menținut-o sau au crescut-o după acest eveniment (53%).
În timpul unei monitorizări mediane de 22 de ani, 211 pacienți (43%) au murit. Comparând riscul de deces între cele două grupuri, anchetatorii au descoperit că frecvența crescută a activității sexuale în primele șase luni după un atac de cord a fost asociată cu un risc de deces cu 35% mai mic comparativ cu abținerea și reducerea frecvenței activității sexuale.
Potrivit profesorului Gerber, reluarea activității sexuale la scurt timp după un atac de cord poate fi un marker pentru o mai bună reabilitare clinică și psihosocială.
„Pacienții care percep sănătatea lor ca fiind slabă ar putea fi mai puțin predispuși să reia relațiile sexuale. De asemenea, ar putea fi mai puțin probabil să adere la testele de screening al cancerului și la alte practici preventive în timpul tratamentului. Acest lucru poate explica asocierea inversă puternică dintre reluarea activității sexuale și mortalitatea prin cancer, care a fost observată în studiul nostru.”