Viața alături de un bipolar: Cum poate afecta relațiile tulburarea bipolară
Tulburarea bipolară este o afecțiune care afectează starea de spirit a unei persoane. Iată cum arată viața alături de un bipolar.
Să trăiești lângă o persoană care suferă de tulburare bipolară nu este ușor, însă cu ajutorul câtorva sfaturi, vei învăța cum să gestionezi mai bine situațiile. Pentru început, trebuie să știi că o persoană bipolară este caracterizată prin modificări drastice ale dispoziției. Astfel, există episoade maniacale (sau hipomaniacale) și episoade depresive. Însă, cu un tratament adecvat, chiar și o astfel de persoană poate avea o viață normală, cu relații sănătoase și de durată.
Cum arată viața alături de un bipolar?
O persoană diagnosticată cu tulburare bipolară poate avea atât episoade maniacale, cât și despresive sau chiar mixte. Despre acestea vom vorbi în rândurile următoare.
Un episod maniacal se manifestă prin stări crescute de iritabilitate și irascibilitate. În aceste momente, persoana afectată poate fi în dezacord cu partenerul. Conflictele pot fi din ce în ce mai dese, sursele acestora fiind motive puerile. De asemenea, un astfel de episod poate fi marcat și de cheltuieli excesive sau de consumul de substanțe toxice (alcool sau droguri).
Pe de altă parte, un episod depresiv face ca persoana afectată să fie mai puțin comunicativă și extrem de tristă. Astfel, poate apărea plânsul și se instalează un pesimism exagerat, urmat de pierderea speranței. Totodată, stima de sine scade drastic, acest lucru ducând la reducerea afectivității față de cei din jur.
În fine, în timpul unui episod mixt, o persoană bipolară se poate confrunta atât cu simptome de manie, cât și cu simptome ale depresiei. Acest lucru poate crea confuzie între parteneri, ducând la conflicte și chiar la degradarea relației.
Sfaturi pentru partenerii celor cu tulburare bipolară
O relație amoroasă sau de prietenie necesită timp și implicare. În cazul în care vă aflați într-o relație cu o persoană ce suferă de tulburare bipolară, trebuie să urmați câteva sfaturi, care vă vor ajuta numaidecât.
În primul rând, însușiți-vă mai multe informații despre această tulburare. Cunoscând simptomele pe care le experimentează partenerul dumneavoastră, veți gestiona mai ușor lucrurile. Informați-vă din surse sigure.
În al doilea rând, discutați cu partenerul despre factorii declanșatori. Acestea pot fi evenimente sau circumstanțe, care pot perturba starea de spirit a acestuia. De aceea, este bine să faceți în așa fel încât să evitați astfel de factori. Exemple în acest sens pot fi locurile de muncă stresante, lipsa odihnei sau administrarea greșită a medicamentelor.
Partenerii celor cu tulburare bipolară trebuie să afle care comportamente sunt normale pentru persoana iubită și care semnalează schimbări ale stării de spirit. În acest fel, vor putea apela mai repede la ajutorul unui medic, iar sprijinul va fi acordat în timp util.
Important de precizat este că perioadele dificile din timpul episoadelor specifice tulburării bipolare, pot crea emoții pentru ambii parteneri. De aceea, este necesar să comunicați deschis și să explicați ce anume din comportamentul celuilalt vă face să vă simțiți rău, dar fără să stigmatizați afecțiunea. Comunicarea este cheia care deschide drumul spre o relație fericită și de durată.