Viața a zeci de persoane este pusă în pericol zilnic la dispensarul din Prisăcani. Primarul se întrece în promisiuni în timp ce cadrele medicale s-au săturat de aceste condiții – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 07 iun. 2022

Cadrele medicale și locuitorii comunei Prisăcani sunt consternați de condițiile pe care trebuie să le suporte atunci când trec pragul dispensarului din comună. O parte a acestuia s-a dărâmat din cauza infiltrațiilor, iar Ghiorghe Stanciu, primarul comunei Prisăcani, susține că întreaga clădire va fi scoasă din uz, deoarece nu se poate asigura siguranța pacienților. Edilul promite de câțiva ani că va construi o clădire nouă, dar acest lucru se amână la nesfârșit, medicii de familie fiind nevoiți să ofere consultații în cadrul unor anexe.

În urmă cu 2 zile, o parte a dispensarului din comuna Prisăcani a căzut din cauza infiltrațiilor. Clădirea datează din jurul anului 1930, iar în ultimii 3 ani, construcția a fost afectată de fisuri masive. Primarul comunei, Ghiorghe Stanciu, susține că a făcut toate demersurile încât în comună să se construiască un dispensar nou, doar că încă nu a primit finanțare în acest sens.

Cei doi medici de familie din comuna Prisăcani oferă consultații într-o anexă a dispensarului

Cadrele medicale din comuna Prisăcani oferă consultații medicale într-o anexă a dispensarului, în condiții greu de imaginat. O parte a clădirii a căzut acum câteva zile din cauza infiltrațiilor, pacienții fiind în permanență puși în pericol.

„Oferim consultații într-o anexă, încă nu este afectată structura noastră funcțională. Am adus la cunoștință primăriei, așteptăm să repare cât de cât, cabinetele noastre nu sunt afectate”, a precizat dr. Elena Dragan, medic de familie în comuna Prisăcani.

Medicul Irina Mirela Gafencu susține că activitatea medicală nu este afectată în niciun fel.

„Umblu acum să găsesc soluții ca să rezolvăm problema, nu este afectată clădirea principală. Alea erau niște anexe vechi, posibil să fi fost construite fără autorizație, nu ne afectează cu nimic”, a declarat dr. Irina Mirela Gafencu, cel de-al doilea medic de familie din comuna Prisăcani.

Una dintre asistentele de la dispensarul medical din Prisăcani este extrem de revoltată de situația în care a ajuns dispensarul. Aceasta crede că primăria ar fi trebuit să ia măsuri înainte ca zidurile clădirii să cadă.

„Noi nu aveam nicio frică, nu avem nimic, sperăm să fie bine pentru comună, pentru că noi deservim o comună întreagă. Avem foarte multe consultații, peste limita admisă, pentru că nu poți să refuzi, omul de la țară nu înțelege, trebuie să-l ajuți mereu. Mi-ar fi plăcut să fie o instituție frumoasă, nu s-o lase așa să se dărâme. Am sufletul îndurerat, dacă aș fi plecat în război, cum pleci?! Cu pieptul deschis. Acordăm consultații aici, eu lucrez aici de 12 ani, acolo, în spate, este o anexă, cândva a fost spital. Aici, unde acordăm consultații, suntem în siguranță”, a declarat una dintre asistentele de la dispensarul medical din Prisăcani.

Gheorghe Stanciu: „Medicii de familie oferă consultații în cabinetele din față, dar nu putem asigura siguranță, deocamdată, și vor fi închise”

Clădirea în care funcționează dispensarul din Prisăcani datează din 1930. În ultimii 3 ani, construcția a fost afectată de fisuri masive, iar zilele trecute, o parte a sa a căzut. Primarul comunei Prisăcani, Ghiorghe Stanciu, susține că a întreprins toate demersurile necesare pentru construirea unui nou dispensar, deoarece clădirea parțial dărâmată nu mai este viabilă.

„Dispensarul este construit din anul 1930 și acum vreo 3 ani de zile au început să apară fisuri mai masive în partea nordică a acestei construcții. Am făcut o expertiză de construcții, iar la momentul respectiv ni s-a spus că nu mai poate fi funcțională, pentru că structura de rezistență este distrusă. Am depus documentație pentru a obține finanțări pe CNI (n.r. Compania Națională de Investiții) și nici la ora actuală nu avem un răspuns clar, suntem pe lista sinteză a acestei instituții și facem demersuri pe orice cale să construim un dispensar nou. Am făcut și studiu de fezabilitate pentru această nouă construcție, avem spațiul și utilitățile necesare și încercăm să construim un dispensar nou. Această construcție nu mai este viabilă și va fi demolată, este singura soluție pe care o avem la ora actuală”, a declarat Ghiorghe Stanciu, primarul comunei Prisăcani.

Gheorghe Stanciu recunoaște că atât personalul medical, cât și pacienții sunt puși în pericol atunci când se prezintă la cabinetele medicale din comună.

„Zidurile dispensarului au căzut acum vreo 2 zile, din cauza ploilor care se infiltrează, nu s-au alocat fonduri, dar fiind o construcție în curs de demolare nu putem să cheltuim banii ca să consolidăm o construcție care nu are avizele necesare. Avem un spațiu separat pentru noul dispensar, undeva în proximitatea primăriei. Medicii de familie oferă consultații în cabinetele din față, dar nu putem asigura siguranța, deocamdată, și vor fi închise. Sperăm să găsim o soluție alternativă, ori pe containere, ori pe baza sportivă, unde avem două locații care ar putea fi funcționale pentru așa ceva”, a adăugat edilul.

Dispensarul din Prisăcani, un pericol pentru personalul medical și pentru pacienți

Locuitorii comunei Prisăcani sunt revoltați din cauza situației în care a ajuns dispensarul. Ei sunt de părere că, așa cum s-a investit în clădirea primăriei, ar trebui să se construiască și un dispensar modern.

„Trebuie construit unul nou, să fie ceva frumos în comună, dacă sfatul popular este frumos, trebuie să fie și dispensarul la fel. Medicii de familie oferă consultații acolo, vin mulți oameni la dispensar”, a declarat un locuitor din comuna Prisăcani.

„Acum am ieșit de la dispensar, am fost pentru soacra mea, am vrut să-i iau o rețetă, pentru că nu s-a validat rețeta bine. Doamna doctor nu este ca să iau rețeta, iar soacrei mele îi este foarte rău și mi-au dat niște pastile de aici. Nu este normal ca un dispensar să arate așa, trebui făcut mai frumos, ca la un sat normal, să se facă și drumurile și toate”, a precizat, revoltat, un alt locuitor al comunei Prisăcani.

Un locuitor din comună susține că oamenilor le este teamă să mai meargă la dispensar.

„Dispensarul are cam 100 și ceva de ani, ar trebui demolat și făcut altul, și așa le dă fonduri de la Uniunea Europeană și le dă degeaba. Oamenii nu mai au încredere să vină la dispensar, se cam tem. În spate deja e demolat tot, cu atâția bani nu s-a putut face o farmacie, un dispensar ca oamenii”, a declarat un localnic, despre dispensarul din Prisăcani.