Vezi lista vidanjorilor care au fost autorizați să deverseze ape uzate în județul Iași

de: evelina.chitoroaga
04:00, 13 feb. 2020

La nivelul județului Iași, ApaVital a încheiat un număr de 11 contracte de furnizare de servicii cu terți care au ca obiect de activitate „preluarea, analizarea și epurarea mecano-biologică a apelor uzate – de tip fecaloid – menajer vidanjate”. Pentru a arăta legalitatea activităților desfășurate de autovehiculele deținute de firmele cu care s-au încheiat contracte, pe portierele vidanjelor au fost lipite autocolante albastre. Acestea sunt de formă rotundă și de culoare albastră, cu sigla ApaVital, pe care sunt înscrise locațiile unde vidanjele respective au permisiunea de a descărca ape uzate. Totodată, aici este trecut numele societății, numărul autovehiculului, numărul contractului și data valabilității.

Firmele autorizate de ApaVital să facă astfel de operațiuni sunt: Simavex, Apa Global, Trans-Gigel, IC Creative, Societatea Agricolă Moldova SA, CN CF CFR SA – regionala Iași, Euro Ecologic, Salubris, II Florin Asăvoaie, Vidanjări Riciu Servicii și Eurotruck DAS.

Reclamațiile se fac la Garda de Mediu

Pe raza municipiului Iași, deversările se fac în stația de epurare Dancu, pentru recepția controlată a deversărilor de apă uzată de la vidanjorii care dețin avize. În județ, aceste deversări se realizează controlat în incinta stațiilor de epurare, aferente localităților deservite. Locațiile unde vidanjele au permisiunea de a deversa apele uzate sunt, după caz, stațiile de epurare a apei din Iași, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Vlădeni, Belcești, Țibănești, Hârlău și Hălăucești, precum și Colectorul Terminal Pașcani.

„ApaVital recomandă utilizatorilor săi să apeleze doar la firmele care desfășoară activități legale în ceea ce privește preluarea și deversarea apelor uzate, atunci când au nevoie de servicii de vidanjare. Astfel, apele uzate colectate ajung, cum este și firesc, în stațiile de epurare, pentru a fi curățate în mod corespunzător. În acest fel, sunt eliminate situațiile de poluare determinate de deversarea necontrolată a apelor uzate direct pe sol sau în cursurile de apă”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași.