Vești proaste pentru șoferi! Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie 2024
După o perioadă de ieftiniri la benzinării, vin vești proaste pentru șoferii din România. Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie 2024, șoferii au motive de îngrijorare, deoarece după o perioadă de ieftiniri la carburanți, prețurile vor crește semnificativ începând cu 1 iulie. În ultimele zile, aceștia au beneficiat de scăderi de preț la pompă, în special cei care folosesc motorină, aceasta devenind mai ieftină decât benzina.
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie 2024
Situație avantajoasă de acum, privind prețurile la benzină și motorină, nu va mai dura mult, deoarece din luna iulie accizele la carburanți vor crește din nou. În prezent, prețurile la pompă au scăzut considerabil. Dacă în luna aprilie prețul unui litru de motorină era de 7,46 lei, acum a scăzut cu peste 20 de bani, ajungând astfel să fie mai ieftină decât benzina, care se vinde la un preț mediu de 7,24 lei pe litru.
Cu toate acestea, de la 1 iulie, prețurile vor suferi noi majorări. Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 40 de bani. Aceste creșteri se vor resimți în buzunarele șoferilor: un plin de motorină va costa cu aproximativ 20 de lei mai mult, iar un plin de benzină va adăuga aproape 21 de lei la costul total.
Fiind an electoral, Guvernul a decis să se pună la adăpost și a împărțit, la finele anului trecut, creșterile de accize la carburanți în trei etape, 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024, 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024 și 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024.
Aceasta este doar o creștere generată de taxele impuse de stat, ceea ce nu înseamnă că prețurile nu vor fi majorate și din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum.
Cum influențează cotația Platts prețul carburanților
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.
„Oglindirea creșterilor la pompă pe care o vedem până acum este doar o parte din ceea ce probabil că se va mai întâmpla în perioada următoare. Arabia Saudită a setat o direcție nouă, spunând că nu va mai investi în creșterea capacității de producție la 13 milioane de barili pe zi, va rămâne la 12 milioane de barili pe zi, și asta e o mare diferență”, a declarat Claudiu Cazacu, specialist piețe financiare.
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie 2024 din cauza creșterii de accize la carburanți.