Vești proaste pentru proprietarii de locuințe din România! Ce schimbări îi așteaptă în 2025

de: Mirela Gabriela Todosi
10:20, 09 ian. 2025

Vești proaste pentru proprietarii de locuințe din România! Pe lângă toate celelalte scumpiri cu care se vor confrunta românii anul acesta, proprietarii de locuințe din țară vor resimți și o creștere a costurilor pentru asigurările facultative ale locuințelor. Iată ce schimbări îi așteaptă în 2025.

Vești proaste pentru proprietarii de locuințe din România!

Polițele obligatorii PAD se vor scumpi din nou în funcție de tipul de locuință și suma acoperită. Totodată, asigurările facultative, esențiale pentru protecția completă a imobilelor, s-au scumpit și ele masiv. Când vine vorba de asigurările facultative, proprietarii de locuințe au început deja să resimtă scumpiri ale polițelor, iar unul dintre principalii factori invocați de brokeri și de experții în imobiliare este inflația persistentă, care a determinat majorarea costurilor de reconstrucție și reparație a locuințelor.

De exemplu, pentru un apartament din București, evaluat la 80.000 de euro, proprietarul poate plăti în 2025 până la 780 de lei pentru o poliță completă, comparativ cu aproximativ 400 de lei în 2024. De la 1 ianuarie 2025, unele taxe au fost majorate cu până la 25%, afectând bugetele românilor. Cererea crescută pe piața imobiliară a dus la majorarea valorii proprietăților, ceea ce a determinat și o creștere a valorii asigurate.

Locuințe mai scumpe în 2025

Piața imobiliară a explodat în anul 2024 și asta având în vedere cererea mare de locuințe, fie de case, fie de apartamente. Lucrurile vor sta la fel și anul acesta, sunt de părere analiștii economici. Cererile vor fi și mai mari, însă prețurile pentru locuințe vor crește considerabil.

Românii care vor să își achiziționeze o casă în 2025 trebuie să știe că cele mai scumpe cartiere din țară se află în București, Cluj și Brașov, zone unde prețurile depășesc și 3.000 de euro pe metru pătrat. Începând cu luna septembrie 2024, piața imobiliară a crescut semnificativ și asta datorită nevoii românilor de a avea propria locuință. Cererile mari au dus la o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor. Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme.

Majoritatea optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2025. Vestea bună pentru românii care vor să își cumpere o locuință în 2025 este că avansul solicitat de dezvoltatorii imobiliari nu va fi mai mare de 10%, față de cum este în prezent. Noile măsuri au rolul de a proteja cumpărătorul de posibilele înșelătorii. Această inițiativă legislativă are ca scop protejarea intereselor cumpărătorilor. În prezent, dezvoltatorii imobiliari din România solicită avansuri semnificative la momentul încheierii antecontractelor, uneori chiar aproape toată suma cât valorează locuința. Legea vine în autorul românilor mai ales că se anunță scumpiri pe piata imobiliară în acest an.

Proiectul legislativ are scopul de a proteja cumpărătorii de riscurile financiare și de a reduce posibilele litigii imobiliare. Un antecontract de vânzare-cumpărare reprezintă o promisiune între vânzător și cumpărător de a facilita ulterior tranzacția. Deși nu este obligatoriu prin lege, acest document este larg utilizat în piața imobiliară din România, fiind considerat o garanție pentru ambele părți.

În schimb, proprietarii de locuințe vor plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie și cea facultativă. În 2025, vor fi majorate și taxele și impozitele, iar românii vor fi copleșiți de un nou val de scumpiri.