Cercetătorii americani au descoperit noi mutații ale virusului HIV. La Iași au început să se manifeste în rândul pacienților diagnosticați cu SIDA. Aceștia pot ajunge la deces dacă nu respectă cu strictețe indicațiile medicilor.
Cercetătorii americani au descoperit noi mutații ale virusului HIV. Pacienții ieșeni pot avea de suferit dacă nu respectă cu strictețe indicațiile medicilor. Iașul are peste 1.500 de pacienți diagnosticați cu HIV SIDA. Medicii specialiști susțin faptul că acești pacienți sunt în mare pericol dacă nu se prezintă o dată la șase luni la control. Se poate ajunge și la deces dacă pacientul nu depistează la timp mutațiile virusului HIV, mutații care pot apărea în orice moment din ziua diagnosticării. Totodată, persoanele diagnosticate cu HIV riscă să-și piardă viața dacă nu primesc medicamentația corespunzătoare modificărilor bolii, survenite ulterior.
Mutațiile virusului HIV pot provoca decesul!
Medicii specialiști ieșeni susțin că numărul pacienților diagnosticați cu HIV și care suferă mutații ale virusului este în creștere. Există cazuri la Iași în care pacienții trebuie să își schimbe medicamentația din cauza acestor mutații ale virusului HIV. În caz contrar, riscul de a-și pierde viața este extrem de mare. Această situație se datorează faptului că în momentul în care virusul suferă mutații, organismul pacientului nu mai răspunde la medicamentație.
„În acest moment, pe județul Iași, avem 1.537 de pacienți diagnosticați cu virusul HIV SIDA. Aceștia trebuie să vină la control o dată la șase luni, pentru a evita posibilele pericole la care se supun datorită modificărilor diagnosticului. Unele tulpini ale virusului HIV pot fi rezistente la anumite medicamente. În cazul în care testul HIV este pozitiv, medicul poate testa dacă tulpina este sau nu rezistentă la medicamente. Această testare îl va ajuta în alegerea tratamentului adecvat. În urma rezultatelor examinării fizice și de laborator, medicul poate depista modul de evoluție al infecției la examinările ulterioare”, spune dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.
Spitalele sunt pregătite pentru tot ce e mai rău!
Spitalele din Iași sunt pregătite cu medicamentația necesară oricărei posibile mutații ale virusului HIV. Medicii specialiști susțin că fără testarea de specialitate nu se poate stabili tipul de medicamentație adecvat. De aceea, aceștia fac un apel la pacienții diagnosticați cu HIV și le recomandă să participe la controlul obligatoriu de la șase luni. Numai în acest fel pot premedita complicațiile care pot apărea.
„De multă vreme ne confruntăm cu modificații ale virusului HIV. De aceea, Spitalul de Boli Infecțioase s-a dotat cu tot necesarul de medicamente pentru a veni în ajutorul pacienților care suferă mutații ale virusului HIV. De-a lungul anilor, am avut un număr semnificativ de pacienți care au fost victimele mutațiilor virusului HIV. Pentru aceștia s-au recomandat teste de specialitate pentru a descoperi despre ce tip de mutații este vorba. În urma rezultatelor s-a stabilit un tratament specific”, încheie dr. Carmen Dorobăț.
Unele persoane sunt asimptomatice
Medicii specialiști susțin că, pentru a se reproduce, virusul HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar. Acesta pătrunde în organism prin contaminare cu sânge infectat sau de la mama infectată la făt, prin contact sexual, în timpul sarcinii, al nașterii și alăptării. Totodată, virusul poate fi prezent în lichidele biologice ca secrețiile vaginale, sânge, spermă și laptele matern.
Sunt persoane care au HIV și la care se manifestă simptomatologiile aferente, dar sunt însă și persoane asimptomatice. Printre simptomatologiile acestui virus sunt enumerate febra de lungă durată, durerile articulare, tumefacția ganglionilor limfatici, erupțiile cutanate care evocă o rujeolă sau uneori urticarie.