Vești importante pentru șoferii care tranzitează Vama Sculeni! Finanțele ieșene vor investi peste un milion de euro! Totul se va schimba în mai puțin de un an!
Vama Sculeni, din comuna Victoria, județul Iași, va fi modernizată cu fonduri europene. Procedura pentru execuția lucrărilor este programată în luna iulie 2021. Oferta cu prețul cel mai mic este un criteriu de alegere a firmei câștigătoare
Șoferii din Iași – și nu numai! – care tranzitează Vama Sculeni primesc o veste bună. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a anunțat că punctul de trecere a frontierei va fi modernizat. Valoarea estimată a investiției este de 6.012.644 de lei, adică aproximativ 1,2 milioane de euro. Investiția este inclusă în cadrul unui program european de cooperare cu Republica Moldova. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată pe data de 12 iulie 2021. Biroul Vamal are în administrare 3,5 hectare de teren și o suprafață construită de 5.815 metri pătrați.
„Realizarea unor lucrări de intervenție asupra ansamblului de clădiri, instalații și constrcuții conexe în vederea reabilitării funcționale și structurale este motivată de existența unor argumente obiective generate de disfuncționalități parțiale ale unor obiective de instalații, uzură, îmbătrânirea prematură a unor elemente sau materiale de construcție, execuția defectuoasă a unor elemente de construcție, uzura unor echipamente și instalații după un ciclu de exploatare de peste 10 ani, incompatibilități funcționale semnalate de beneficiar, degradări parțiale ale elementelor de construcții și instalații, verificări de exploatare privind impactul asupra mediului, exigențe adaptate normelor tehnice actuale și aspecte de post-utilizare a sistemului funcțional”, se arată în caietul de sarcini.
Vama Sculeni este cunoscută pentru ambuteiajele care se creează la trecerea frontierei.
Constructorul care se va ocupa de lucrări trebuie să se încadreze într-un an calendaristic
Lucrările urmează să fie executate pe o perioadă de 11 luni, de la semnarea contractului. Comisia de evaluare va alege oferta depusă cu prețul cel mai mic. Societatea care va câștiga contractul trebuie să realizeze mai multe lucrări de modernizare a infrastructurii existente.
„În cadrul proiectului s-au prevăzut lucrări de modernizare și reabilitare la clădiri existente, lucrări de modernizare și reabilitare la platforme, piste de control, căi de circulație rutieră și pietonală, realizare de construcții noi: scară și platformă orizontală control mașini marfă, desființarea unor construcții existente, refacerea rețelei de alimentare cu apă și racordarea la rețeaua existentă în localitatea Sculeni, refacerea rețelei de canalizare (menajeră și pluvială) și racordarea la rețeaua existentă în localitatea Sculeni”, sunt obiectivele din campania de modernizare.
În cadrul aceluiași program va fi modernizată și Vama Albița, pentru care este alocată suma de 11 milioane de lei. Prin aceste măsuri se dorește îmbunătățirea condițiilor de muncă, iar, împreună cu Poliția de Frontieră, se dorește creșterea eficienței acțiunilor de prevenire a faptelor care ar putea aduce atingere siguranței și securității Uniunii Europene.
Finanțele ieșene au început modernizarea vămilor încă de acum 3 ani
DGRFP Iași a început să organizeze achiziții pentru modernizarea vămilor încă din anul 2018. Atunci a fost lansată o procedură pentru cumpărarea unui număr de 30 de cabine de control pentru punctele vamale din Albița, Sculeni, Siret și Rădauți-Prut. Pentru Punctul Vamal Sculeni, necesarul a fost de 8 cabine. La procedură s-a prezentat o singură societate, Delta Con SRL, din Dorohoi, condusă de afaceristul Petru Abătăcesei. Firma din Dorohoi nu este străină de colaborările cu Finanțele, deoarece, în trecut, a prins și alte contracte.
Abătăcesei a devenit cunoscut și după ce a fost în centrul unui scandal imobiliar. Împreună cu Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul Național Anticorupție, actualmente Direcția Națională Anticorupție (DNA), a demarat un proiect ce viza construirea unui bloc de locuințe cu un regim de înălțime de D+P+4E pe bulevardul Carol I, nr. 40-42. Judecătorii au decis să anuleze autorizația de construire. Acum, investitorii încearcă să reautorizeze proiectul.