Vești bune! Papa Francisc a fost externat din spital după ce a fost supus la o intervenție chirurgicală

de: BZI.ro
10:16, 16 iun. 2023

Papa Francisc a fost externat din spitalul ”A. Gemelli” în dimineața de vineri, 16 iunie.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, internat la Roma din 7 iunie, după o intervenţie chirurgicală abdominală, a părăsit spitalul vineri dimineaţă.

„Personalul medical a informat că Papa Francisc s-a odihnit bine peste noapte. Evoluţia clinică este constantă. Analizele de sânge sunt normale”, a declarat directorul serviciului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat.

Papa Francisc a vizitat joi dimineaţă secţia de oncologie pediatrică şi neurochirurgie pediatrică, iar unii dintre tinerii pacienţi i-au înmânat scrisori, desene şi mesaje de recuperare rapidă.

În fotografiile publicate de Vatican, Papa Francisc poate fi văzut într-un scaun cu rotile salutând pacienţii şi personalul pe holurile spitalului.

Papa Francisc a fost operat

Papa Francisc a suferit o operație de trei ore sub anestezie generală, pe data de 7 iunie, pentru a îndepărta o hernie dureroasă pe locul unei cicatrici de la o intervenție chirurgicală anterioară. Operația a avut loc la doi ani după ce i s-au îndepărtat 33 de centimetri din colon din cauza unei inflamații și a îngustării intestinului gros.

Suveranul pontif a petrecut cinci zile într-un spital din Roma la sfârşitul lunii martie din cauza unei bronşite, dar s-a recuperat destul de repede după un tratament cu antibiotice şi şi-a reluat activităţile, participând apoi şi la o vizită de trei zile în Ungaria, la sfârşitul lunii aprilie.

Medicii i-au extirpat Suveranului pontif, care a devenit papă în urmă cu 10 ani, o parte din plămânul său drept. Acea intervenţie chirurgicală a avut loc în tinereţea papei în ţara lui natală, Argentina.

Papa Francisc a dispus ca fostul secretar privat al papei Benedict să părăsească Vaticanul

Papa Francisc i-a ordonat arhiepiscopului Georg Gaenswein, secretar privat şi apropiat al regretatului papă Benedict al XVI-lea, să se întoarcă în Germania natală până la sfârşitul lunii iunie, fără a-i acorda nicio altă misiune, a anunţat joi Vaticanul, relatează Reuters.

Un comunicat al Vaticanului a pus capăt speculaţiilor despre rolul pe care Gaenswein l-ar avea în Biserică. El a fost o figură importantă la Vatican timp de mai mult de un deceniu înainte ca papa Francisc să renunţe la serviciile sale după un dezacord.

Fostul papă Benedict a murit pe 31 decembrie, la aproape un deceniu după ce a demisionat în 2013, primul pontif care a renunţat la funcţiile sale în 600 de ani.

Comunicatul Vaticanului precizează că papa Francisc a „dispus” ca Gaenswein, în vârstă de 66 de ani, să se întoarcă „pentru moment” la dieceza sa din Freiburg.

Aproape toţi secretarii papali din trecut au fost desemnaţi să conducă dieceze, au fost numiţi cardinali sau li s-au acordat alte funcţii importante. Gaenswein are cu nouă ani mai puţin faţă de vârsta normală de pensionare de 75 de ani pentru episcopi.

El s-a întâlnit cu suveranul pontif de mai multe ori în ultimele luni pentru a discuta despre viitorul lui şi au existat speculaţii în mass-media că acesta spera să obţină o misiune diplomatică ca nunţiu, sau ambasador, într-o ţară.

Gaenswein a fost secretarul personal al lui Benedict din 2003, când acesta era încă cardinalul Joseph Ratzinger, şi a rămas alături de el timp de aproape 20 de ani, dintre care 10 după demisia papei Benedict, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Gaenswein şi papa Francisc şi-au încheiat relaţiile în 2020, când Gaenswein s-a aflat în centrul unui episod neplăcut cu privire la rolul fostului papă Benedict într-o carte despre celibatul preoţilor pe care mulţi l-au considerat un atac la autoritatea lui Francisc.