Veşti bune de la consilierul guvernatorului BNR, despre inflaţie şi scăderea preţurilor

de: BZI.ro
21:39, 11 aug. 2022

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a vorbit despre fenomenul de dezinflaţie în România şi a făcut predicții despre perioadele în care inflația se va stabiliza, iar preţurile la alimente, combustibil şi energie vor scădea. Inflația şi-a temperat modest creșterea: în iulie, rata anuală a inflației a fost de 15% după ce în iunie a atins 15,05%.

Întrebat dacă odată cu scăderea inflației am putea să ne așteptăm şi la o scădere a preţurilor, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, a spus:

„Da, asta este mai mult decât o speranță este o concluzie reieșită din analiză”.

„Una dintre cauzele care au ajutat la scăderea inflației este faptul că s-a mai temperat consumul”

În ceea ce privește declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că prognoza privind inflaţia „nu este optimistă”, dar este „uşor pozitivă şi realistă”, Adrian Vasilescu a adus următoarele clarificări.

„Guvernatorul a avut două amendamente: unul pentru luna august, s-ar putea să fie aşa o gâlmă, o mică ridicare nesemnificativă a inflației în condițiile lunii august.

Una dintre cauzele care au ajutat la scăderea inflației este faptul că s-a mai temperat consumul.

În august s-ar putea să vedem o creșterea a consumului pentru că vine Sfânta Maria şi mulţi români de afară schimbă valută în lei să-i cheltuiască în ţară şi asta ar putea să ducă puţin inflația în sus.

Şi mai este o perioadă în aprilie anul viitor când la 31 de martie va înceta schema de compensare şi încetând s-ar putea să vedem şi acolo un mic şoc inflaționist, după care inflația să-şi reia traiectoria pierzând din altitudine până în anul 2024 vara, când s-ar putea să avem o inflație aproape de 2.3%”.

Banca Naţională a României, prognoza de inflație pentru anul în curs de la 12,5% la 13,9%.

Mai este şi un tabel pe care l-a prezentat guvernatorul cu desfășurătorul de inflație în 2022 şi 2023. Practic, vedem că acum avem o scădere.

„În 2022 în decembrie lucrurile se vor încheia, dacă merg bine, cu 13.9% şi vedem, de asemenea, că o să avem combustibil 2.4%, energie electrică şi gaze 2,4%, legume, fructe, ouă 0,8%, tutun, țigări 0,7% care sunt componente importante ale inflației care nu se lasă impresionate de dobânzile de politică monetară a băncilor centrale”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.